Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της εθνικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στην Ελλάδα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των κρατικών αρχών για την έναρξη της εκστρατείας με την κωδική ονομασία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», μία τη μείζονα υγειονομική επιχείρηση της θωράκισης του ελληνικού πληθυσμού από τον φονικό ιό. Η εθνική αυτή προσπάθεια θα ενισχυθεί με τις σημαντικές δυνάμεις των φαρμακοποιών και των ιδιωτών, γιατρών και διαγνωστικών κέντρων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα συστρατευθούν μαζί με τους επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ.

Το σχέδιο Ιπποκράτης της ΕΛ.ΑΣ

Ευρύ σχέδιο ασφάλειας για το εμβόλιο με την κωδική ονομασία «Ιπποκράτης» έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορονοϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Το σχέδιο για την επιχείρηση «Ελευθερία» της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία με προοπτική αυτοί να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:

  • 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα περιφρουρούνται.

Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς, με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται από οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την προστασία του εμβολίου απαιτεί 6-10 αστυνομικούς ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές. Απαιτούνται 4.000-5.000 αστυνομικοί, ενώ εξετάζεται και η εμπλοκή στρατού στην όλη διαδικασία.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός προβλέπει:

Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά, ενδεχομένως και σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Πώς οι πολίτες θα αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία

Οι πολίτες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους. Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί.

Επίσης υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, ενώ θα ενεργοποιηθεί τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Ειδικά έντυπα προ του εμβολιασμού

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπογράφουν ένα έντυπο με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί – μεταξύ άλλων –   για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες αλλά και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού. Το έντυπο έχει σταλεί, ήδη, από το Υπουργείο Υγείας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας. Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δίνει το ιστορικό τους για να προχωρήσει η διαδικασία.

Η δεύτερη φόρμα αφορά σε πολίτες που δεν δύνανται να δώσουν προφορικά τη συγκατάθεσή τους για τον εμβολιασμό τους, όπως άτομα με νοητική υστέρηση, πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ και πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις στους οποίους έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης. Πρόκειται για τη «Συγκατάθεση Εμβολιασμού μετά από Ενημέρωση» την οποία συμπληρώνει είτε ο δικαστικός συμπαραστάτης, είτε το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον (σύζυγος και συγγενείς εξ αίματος πρώτου βαθμού) του ασθενή.

Λιγότερα εμβόλια θα λάβουν οι χώρες της ΕΕ

Σε πρώτη φάση όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πάρουν λιγότερα εμβόλια και αυτό γιατί δεν πρόκειται να διατεθεί αμέσως στην αγορά όλη η ποσότητα των εμβολίων που αγόρασε η ΕΕ αλλά θα διατεθούν ανά παρτίδες που θα λαμβάνει σταδιακά.

Στο πλαίσιο αυτό και στην Ελλάδα θα έρθουν σε πρώτη φάση 300.000 δόσεις, αντί για 500.000 που γνωρίζαμε αρχικά. Μέσα στον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν 150.000 άτομα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς, σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθείς ομάδες.