Ένα καινοτόμο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Το όνομα του προγράμματος είναι «Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις» και είναι ίσως το μοναδικό στο είδος του ΠΜΣ που προσφέρεται από πανεπιστημιακό ίδρυμα σε όλο τον κόσμο.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης , το ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι το μοναδικό παγκοσμίως και αφορά στη σωματική επάρκεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ένοπλες δυνάμεις. Χωρίς να αποκλείει αποφοίτους άλλων επιστημονικών περιοχών, το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εφοδιάσει ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων με ειδικές γνώσεις σχετικές με την μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής ικανότητας του ένστολου προσωπικού. Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει έμφαση στην κριτική ανάλυση των επιστημονικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται διεθνώς προκειμένου οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έγκριτη διεθνή βιβλιογραφία, η φυσική (σωματική) κατάσταση χωρίζεται στο κομμάτι που σχετίζεται με τις κινητικές δεξιότητες και σε εκείνο που αφορά την υγεία, σημειώνει ο κ. Κουτεντάκης και προσθέτει: Για τα άτομα που υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, το δεύτερο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιχειρησιακής επιτυχίας, διότι αφορά τη γενική φυσική (σωματική) κατάσταση των εμπλεκομένων και είναι σημαντικός συντελεστής της στρατιωτικής ετοιμότητας. Επίσης, η ολοκληρωμένη φυσική κατάσταση αποτελεί προϋπόθεση για αποφυγή τραυματισμών και γενικότερων προβλημάτων υγείας. Με δεδομένο τις αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις (ασύμμετρες απειλές, διαχείριση κρίσεων, συμμετοχή σε διεθνείς συμμαχίες, κ.λπ.) η σωματική και πνευματική επάρκεια αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ένστολων στελεχών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή καταρτισμένων ένστολων στελεχών με ηγετικά χαρακτηριστικά για να παράσχουν αποτελεσματική συμβουλευτική σε θέματα σωματικής επάρκειας και εφαρμοσμένης ψυχολογίας για την προαγωγή της υγείας. Στην ανάπτυξη της κριτικής ανάλυσης της βιβλιογραφίας και παραγωγής έρευνας που σχετίζεται με τους ένστολους, αλλά και στη συνεργασία με ερευνητικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας μας και του εξωτερικού. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στη διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας με πανεπιστήμια του εξωτερικού, στην ενίσχυση της κινητικότητας φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, όπως και στην προσέλκυση φοιτητών και διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν εδώ περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα.