Με τρεις πτήσεις μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τη Λέσβο, τα συνολικά 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το κατεστραμμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η μεταφορά των παιδιών ξεκίνησε χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με την πτήση που μετέφερε τα τελευταία 75 προσφυγόπουλα.

Τα παιδιά υποδέχονταν στο αεροδρόμιο Μακεδονία κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκειμένου να συντονίσουν την μεταφορά σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας. Σημειώνεται ότι σε όλα τα προσφυγόπουλα διενεργήθηκε τεστ κορονοϊού, πριν από την αναχώρησή τους από τη Λέσβο και για προληπτικούς λόγους, οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου συνοδεύει τα παιδιά.

Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα

Το πρώτο αεροσκάφος, που απογειώθηκε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» στη Μυτιλήνη, μετέφερε 165 ασυνόδευτα παιδιά. Η δεύτερη πτήση, με 156 ανήλικα, απογειώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ η τρίτη, με 85 ασυνόδευτα ανήλικα, αναχώρησε στις 07.30 το πρωί.

Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό τόσο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ όσο και η τοποθέτηση τους σε ξενώνες μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 800 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε χώρες της Ευρώπης. Τόσο η υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής μετεγκαταστάσης σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και η αύξηση των θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα, επέτρεψαν τη μεταφορά των 800 και πλέον ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τους προηγούμενους μήνες. Αυτή η συστηματική προσπάθεια ήταν που κατέστησε εφικτό να μεταφερθούν τις τελευταίες ώρες και οι υπόλοιποι ασυνόδευτοι ανήλικοι που είχαν παραμείνει στη Μόρια, σε ασφαλείς δομές στην ενδοχώρα.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά, η συντονισμένη αντίδραση των ανθρώπων στο πεδίο, είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν και να προστατευτούν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε χώρο εκτός του ΚΥΤ στον οποίο τους παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Ο μηχανισμός που είχε αναπτυχθεί κατά το προηγούμενο διάστημα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, κινητοποιήθηκε και σε αυτήν την περίπτωση και έτσι με συντονισμένες ενέργειες από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την άμεση απόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε εντός λίγων ωρών, η μεταφορά των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων που είχαν παραμείνει στη Μόρια, τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Υπογραμμίζεται ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα έχουν ήδη ελεγχθεί για Covid-19 από τον ΕΟΔΥ.

Τέλος κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αυτή η κρίση δεν αλλάζει σε τίποτα τον προγραμματισμό της κυβέρνησης: Οι προσπάθειες είναι εντατικές προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικά όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στη χώρα μας.