Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό για μια επιχείρηση, από το να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό.

Αν ένας εργοδότης εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ομάδα για την εταιρεία του, οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται δραστικά.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε φορά χτυπάνε την πόρτα σου οι «καλύτεροι».

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάει κανείς, όταν αναζητά τον ιδανικό υπάλληλο –σύμφωνα με τον Richard Branson- είναι η προσωπικότητά του να ταιριάζει με τη φιλοσοφία της επιχείρησης.

Οι δεξιότητες είναι κάτι που μαθαίνεται, όμως είναι δύσκολο να εκπαιδεύσει κανείς έναν άλλον επάνω στην προσωπικότητά του. Αν έχετε απέναντί σας ανθρώπους που είναι διασκεδαστικοί, φιλικοί, δοτικοί και τούς αρέσει να βοηθάνε άλλους, έχετε μπροστά σας το «νικητή».

Η προσωπικότητα είναι το «κλειδί».

Βέβαια, ίσως δεν είναι εύκολο να τήν αντιληφθεί κανείς μέσα από μια συνέντευξη, γιατί οι άνθρωποι συνήθως είναι ντροπαλοί.

Πρέπει όμως να μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην κρίση σου.

Αν έχετε απέναντί σας έναν κάπως εσωστρεφή και κλειστό άνθρωπο, με πολύ καλή προσωπικότητα, χρησιμοποιείστε την εμπειρία σας για να τούς διευκολύνετε να τήν βγάλουν προς τα έξω. Αυτό είναι πιο εύκολο με κάποιον που είναι ανοιχτός, ωστόσο προσέξτε εκείνους τους ανθρώπους που παρά είναι ενθουσιασμένοι εξαιτίας της πίεσης της συνέντευξης.

Οι περισσότεροι μπορούν να μάθουν τη δουλειά γρήγορα, αν «πέσουν στα βαθιά». Μέσα σε τρεις μήνες μπορεί κάποιος να έχει μάθει τα πάντα για το πόστο του. Αν είστε ικανοποιημένοι με την προσωπικότητα του υπαλλήλου σας σε αυτό το διάστημα, φροντίστε στη συνέχεια να επενδύσετε στην εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Επιλέξτε ανθρώπους με μεταβιβάσιμες δεξιότητες. Χρειάζεστε ανθρώπους που θα μπορούν να συνεργάζονται με άλλους και θα μπορούν να αναλάβουν διαφόρων ειδών καθήκοντα. Κι ενώ η εξειδίκευση πολλές φορές είναι απαραίτητη, η ευστροφία δε θα έπρεπε να υποτιμάται.

Εγώ προσωπικά προσέχω τα προσόντα, αφού έχω μελετήσει όλα τα άλλα. Αν κάποιος έχει πέντε πτυχία και άλλα τόσα πιστοποιητικά που χωράνε σε μια σελίδα χαρτί, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι οι καταλληλότεροι για τη δουλειά. Οι καλοί βαθμοί δε σημαίνουν τίποτα, αν δε συνοδεύονται με ευρεία εμπειρία και στάση «νικητή».

Αυτό δε σημαίνει, επίσης, ότι δε μπορεί κανείς να πάρει ρίσκο όταν «φτιάχνει την ομάδα του». Μη φοβάστε να προσλαμβάνετε όσους δείχνουν ανορθόδοξοι. Κάποιος που σκέφτεται κάπως διαφορετικά, μπορεί να δει ένα πρόβλημα ως μια ευκαιρία και να εμπνεύσει δημιουργική διάθεση σε μια ομάδα. Μερικοί από τους καλύτερους που έχουμε προσλάβει ποτέ, δεν έμοιαζαν να «μάς ταιριάζουν» στην αρχή, αλλά αποδείχθησαν αναντικατάστατοι στην πάροδο του χρόνου.

Αν προσλάβετε το λάθος άτομο στην κορυφή της πυραμίδας, μπορεί να καταστρέψει τα πάντα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το να προωθούνται στην ιεραρχική αλυσίδα υπάλληλοι εκ των έσω είναι πάντα μια καλή ιδέα, καθώς ο υπάλληλος που θα ανελιχθεί και θα πάρει προαγωγή θα θέλει να αποδείξει ότι είναι ικανός για το νέο του ρόλο, ήδη γνωρίζει τη δουλειά καλά και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό της υπόλοιπης ομάδας.

Αντίστοιχα, ένα νέο μέλος μπορεί να «αναζωογονήσει» μια εταιρεία. Πρόσφατα η Virgin Atlantic και Virgin Australia προσέλαβαν διευθύνοντες συμβούλους από το εξωτερικό, οι οποίοι προσέφεραν φρέσκες ιδέες στην εταιρεία, καθώς επίσης και την εμπειρία τού τι κάνει ο ανταγωνισμός.

Όταν οι εταιρείες αναπτύσσονται, συχνά κάνουν το λάθος να προσλάβουν κάποιον γρήγορα για να βοηθήσει με το βάρος της νέας ευθύνης. Ωστόσο, καλό είναι να έχει κανείς την υπομονή να βρίσκει το κατάλληλο άτομο, αντί να βιάζεται και να προκαλεί ανισορροπίες στην υπάρχουσα ομάδα.

Άλλωστε όπως είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της Funding Circle, Samir Desai, στο Συνέδριο IoD στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας μια φράση του Dan Jacobs της Apple, είναι σημαντικό να ξέρεις να προσλαμβάνεις και να απολύεις αυτούς που πρέπει: «Είναι καλύτερα να έχεις μια τρύπα στην ομάδα σου, παρά έναν μ…!».