Η επετειακή έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Κώστας Μπακογιάννης: Την ιστορία δεν την έγραψαν οι δρόμοι, αλλά οι άνθρωποί της


ΕΛΛΑΔΑ
14:40
12/10/2019
Η επετειακή έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας
16
loading

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στον βράχο της Ακρόπολης η επετειακή έπαρση της ελληνικής σημαίας για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τα κατοχικά στρατεύματα, στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Στην τελετή απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ έδωσαν το παρόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, άλλοι επίσημοι και εκατοντάδες Αθηναίοι που ανέβηκαν στον ιερό βράχο.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η Αθήνα από την ναζιστική κατοχή , στις τραγικές ιστορίες που γράφτηκαν σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 1944 αλλά και σε όσα ακολούθησαν την απελευθέρωση.

«Από αυτό εδώ το βήμα, σε μία τόσο σημαντική ημέρα για την πρωτεύουσα της χώρας, θέλω να πω ότι για όλους εμάς που υπηρετούμε την Αθήνα, είναι πλέον στόχος και κοινό όραμα να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την πόλη που δεν αφήνει χώρο στο σκοτάδι. Που αγαπά τους ανθρώπους της και παίρνει δύναμη από αυτούς. Γιατί την ιστορία της Αθήνας δεν την έγραψαν οι δρόμοι αλλά οι άνθρωποί της» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου Αθηναίων:

Πέρασαν 75 χρόνια από το πρωί της 12ης Οκτωβρίου του 1944, που από αυτό το σημείο κατέβηκε η σημαία σύμβολο της ναζιστικής κατοχής της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Αθήνα είχε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος. Μέχρι τις 9:15 το πρωί εκείνης της ημέρας, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι πεινούσαν, πέθαιναν, αρρώσταιναν, πονούσαν. Κάθε αθηναϊκή οικογένεια, όπως και κάθε ελληνική, είχε ήδη τουλάχιστον μία τραγική ιστορία να διηγηθεί στις επόμενες γενιές. Αυτές, οι προσωπικές, οι οικογενειακές ιστορίες, δημιούργησαν τη μεγάλη, την συνολική εικόνα της ιστορίας μας. Ήταν τα κομμάτια που συμπλήρωσαν το πάζλ του δράματος. Αμέτρητες ιστορίες σε κάθε γωνιά της πόλης. Τραγικές εμπειρίες σε κάθε δρόμο της Αθήνας.

Ξέρετε, τα νοήματα και τα μηνύματα, όχι μόνο εκείνης της ημέρας αλλά και ολόκληρης της περιόδου της ναζιστικής κατοχής, είναι πολλά. Οι συμβολισμοί ακόμη περισσότεροι. Ήταν όμως αυτό το τέλος του δράματος; Όχι. Ενωμένοι κατέβηκαν στους δρόμους όλοι για να γιορτάσουν την απελευθέρωση και για να διαιρεθούν αμέσως μετά. Ήταν η κοινή απειλή μέχρι την 12η Οκτωβρίου που ένωνε τους πάντες και μετά ο καθένας διάλεξε την δική του απειλή, τον δικό του εχθρό.

Σήμερα, δεν είμαστε εδώ όμως για να κάνουμε πολιτική ανάλυση της περιόδου εκείνης, ούτε να κάνουμε τους μετά Χριστό προφήτες. Οφείλουμε όμως να κρατήσουμε το μεδούλι αυτής της περιόδου της ιστορίας. Και, προ πάντων, να μη ξεχάσουμε. Να μη ξεχάσουμε τι έγινε τότε αλλά και μετά. Να κρατήσουμε στη μνήμη μας τα κομμάτια της ιστορίας που μας ήθελαν να διαιρούμαστε, να χωριζόμαστε και στο τέλος να τρώμε τις ίδιες τις σάρκες μας.

Γιατί γρήγορα ξεχάσαμε τα παιδιά που πέθαναν από την πείνα, γρήγορα σβήσαμε από τη μνήμη μας τις εκτελέσεις αλλά και τους μαυραγορίτες ή τους δωσίλογους. Ξεχάσαμε τον κοινό εχθρό. Τον φασισμό. Την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και ότι πηγάζει από τον φασισμό.

Ο εχθρός, παγκοσμίως, παραμένει ζωντανός. Μπορεί να μην καταλαμβάνει χώρες αλλά εισβάλλει στις κοινωνίες, διαβρώνει ψυχές και ορίζει ανθρώπους. Και αυτός ο πόλεμος είναι καθημερινός, είναι διαρκής. Και μοναδικά μας οχυρά είναι οι οπλισμένες κοινωνίες με Δικαιοσύνη, με Δημοκρατία, με αξιοκρατία, με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Μόνο που όλα αυτά δεν χαρίζονται. Κερδίζονται με διαρκή εγρήγορση, με την καθημερινή προσπάθεια όλων μας για μία κοινωνία χωρίς ανισότητες, με συνοχή, με αξιοπρέπεια.

Το θέμα μας βέβαια είναι να μπορέσουμε να περάσουμε από την θεωρία, στην πράξη. Να θέσουμε ως δεδομένο μας την συνεννόηση, τη συνεργασία και ότι αυτονόητο είναι τόσα χρόνια το ζητούμενό μας για να αντιμετωπίσουμε τα κοινά μας προβλήματα. Αυτά για τα οποία όλοι συμφωνούμε αλλά πρέπει να δείχνουμε ότι διαφωνούμε.

«Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη» έλεγε ο Ζαν Πωλ Σαρτρ. Και η πράξη είναι ή θα πρέπει να είναι το ζητούμενό μας. Η μεταφορά του θέλω μία κοινωνία που να μου αξίζει, στο ζω σε μία τέτοια κοινωνία. Όσο δουλεύουμε για μία τέτοια κοινωνία, τόσο μακριά κρατάμε τον φασισμό, το μίσος και, στο τέλος, την καταστροφή.

Από αυτό εδώ το βήμα, σε μία τόσο σημαντική ημέρα για την πρωτεύουσα της χώρας, θέλω να πω ότι για όλους εμάς που υπηρετούμε την Αθήνα, είναι πλέον στόχος και κοινό όραμα να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την πόλη που δεν αφήνει χώρο στο σκοτάδι. Που αγαπά τους ανθρώπους της και παίρνει δύναμη από αυτούς. Γιατί την ιστορία της Αθήνας δεν την έγραψαν οι δρόμοι αλλά οι άνθρωποί της.

Γιατί η ανάγκη και ο στόχος θα είναι πάντα ίδια. Να περνάμε από το σκοτάδι στο φως. Θα είναι πάντα αυτό που έγραψε ο Ελύτης «Πάντα να περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar φωφω

  Υποχρέωση μας η ποιοτική ενδυνάμωση των ανθρώπων τής μαμάς πατρίδας .

 2. avatar Ο Κομμουνιστής.

  Εμείς οι περήφανοι Κομμουνιστές θέλαμε να κυματίζει στην Ελλάδα παντού η σημαία της μητέρας Σοβιετίας με το τιμημένο σφυροδρέπανο επάνω, αλλά εσείς θέλατε τον καπιταλισμό και την οικογενειοκρατία.

  1. avatar Απάντηση σε: Ο Κομμουνιστής.

   Φασίστα διάβασε λίγο

   Στις 12 του Οκτώβρη 1944, τα χαράματα, μαχητές του ΕΛΑΣ κατεβάζουν από τον βράχο της Ακρόπολης τη γερμανική σημαία.
   Σε λίγες ώρες, σαν αφρισμένο ποτάμι ο λαός της Αθήνας υψώνοντας τα λάβαρα του ΕΑΜ πλημμυρίζει κάθε δρόμο και πλατεία, πανηγυρίζοντας για την απελευθέρωσή του από το ζυγό της ναζιστικής σκλαβιάς. Ο αέρας της λευτεριάς μεταφέρει απ’ άκρη σ’ άκρη στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μυριόστομα συνθήματα των διαδηλωτών, που εκφράζουν τον πόθο όλου του λαού για μια Ελλάδα λεύτερη και ανεξάρτητη, με το λαό αφέντη στον τόπο του.
   ....
   https://gkagkarin.blogspot.com/2019/10/blog-post_375.html

   1. avatar Απάντηση σε Γκαγκάριν

    Δηλαδή μόνο οι κομμουνιστές πανηγύριζαν; Οι υπόλοιποι δεν ήταν Έλληνες, ήταν μόνο προδότες; Και ποιος ανέβασε την ελληνική σημαία, ξέρεις; (πριν από τον Παπανδρέου σε επίσημη τελετή την επόμενη μέρα). Ο αξιωματικός Σχολινάκης. Δυστυχώς, μετά τον εμφύλιο εσείς γράψατε την ελληνική ιστορία, όπως την θέλατε και ο μύθος πέρασε και μετά την αντιπολίτευση. Όταν ο κομμουνιστής Βελουχιώτης πήγαινε με δέκα συντρόφους του πάνω κάτω στα άλογα, ο δεξιός πατέρας μου πολεμούσε τον Ρόμελ στο Ελ Αλαμέιν σε μια μάχη κόλαση. Και όχι μόνο. Έχεις βρει τζάμπα διαφήμιση του ιστότοπου σου εδώ για να κάνεις την προπαγάνδα σου.

   2. avatar Ο Κομμουνιστής.

    Φασίστας είσαι εσύ φασισταριό, εγώ είμαι περήφανος Κομμουνιστής!

 3. avatar Παπ

  Είπε ο Μπακογιάννης που κάνει τα ίδια..

 4. avatar dex222

  συγγνωμη παιδια αλλα το ολο λαθος ειναι οτι αυτη η εκδηλωση εγινε στον ναο της ακροπολης, το οποιο δεν εχει καμια σχεση με την απελευθερωση της Ελλαδας. Ο ναος αυτος πρεσβευει κατι τελειως διαφορετικο.

  1. avatar @Dex222

   Η πρώτη συμβολική κίνηση των Γερμανών ήταν να ανυψώσουν τον αγκυλωτό σταυρό στην Ακρόπολη όταν μπήκαν στην Αθήνα και τον υπέστηλαν με την αναχώρησή τους. Και η πρώτη κίνηση όταν έφυγαν ήταν να υψωθεί η ελληνική σημαία από Έλληνα στρατιωτικό, ενώ την επομένη έγινε η επίσημη τελετή ανύψωσής της με τον Γεώργιο Παπανδρέου που βλέπουμε στις φωτογραφίες.

 5. avatar mimis

  οπως π.χ οι οικογενεια μητσοτακη.απο που εχουν λεφτα?ειχαν κανα εργοστασιο?οχι.ολοι ξερετε τι ηταν.καλυτερα να ειχαμε τους γερμανους,τωρα θα ζουσαμε μια χωα και οχι ολα αυτα τα πολιτικα λ@μογι@ που μας κατεστρεψαν

 6. avatar Αθάνατοι

  Τιμή και δόξα στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ και στα άλλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που αγωνίστηκαν, έχυσαν το αίμα τους και απελευθέρωσαν την Ελλάδα!
  Την ίδια ώρα οι μαυραγορίτες, ταγματασφαλίτες, δοσίλογοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές! Φορώντας μαύρες κουκούλες πρόδιδαν τους πατριώτες αγωνιστές της ελευθερίας στους κατακτητές για εκτέλεση!

  1. avatar ΚΛΕΩΝ

   Oι πρωτοι που εγιναν δοσιλογοι ηταν οι ψευτοαριστεροι!

  2. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

   Αμ δε φταις εσυ....
   Ο Κωστακης ο Μπακογιαννης φταιει, οπως και οι πριν απο αυτον.
   Που αντι να πει οτι... μετα η χωρα επεσε στην λαιλαπα των κομμουνιστων που εσφαζαν Ελληνες... καθεται και λεει αοριστιες.
   Μην τυχον και παρεξηγηθει ο Κουτσουμπας η Κανελλη και ο Παπαδημουλης.

  3. avatar @Αθάνατοι

   Σωστός.

  4. avatar Διάβασε λίγο ιστορία

   Κούνια που σε κούναγε. Δεν ήταν οι Έλληνες ή ταγματασφαλίτες ή κομμουνιστές. Δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες υπήρξε ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού, όπως συνέβη παντού και πάντα, γιατί πάντα υπάρχουν εφιάλτες στην ιστορία. Και είναι ντροπή σου να χαρακτηρίζεις όσους Έλληνες δεν ήταν κομμουνιστές, ότι ήταν εφιάλτες. Το ότι έφυγαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, δεν τους κυνηγούσε κανείς ΕΑΜίτης ή ΕΛΑΣίτης εκείνη τη μέρα. Έφυγαν σσυντεταγμένα λόγω της διεθνούς τους ήττας τόσο από τους δυτικούς συμμάχους όσο και από τη Σοβιετική Ένωση. Στο να ηττηθούν οι Γερμανοί συνέβαλαν και οι Έλληνες στρατιωτικοί που εντάχθηκαν στις Συμμαχικές Δυνάμεις, όπως ο πατέρας που που μετά από τα αλβανικά βουνά, εθελοντικά έφυγε για τη Μέση Ανατολή, πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν την αλεπού της ερήμου, τον Ρόμμελ, σε μια από τις πιο φονικές μάχες (όταν ηττήθηκε ο Ρόμμελ, ο Χίτλερ του έδωσε ένα περίστροφο να αυτοκοτονήσει-τόσο κομβικής σημασίας ήταν η μάχη), και περπάτησε όλη την Ιταλία πολεμώντας τον φασισμό μέχρι το Ρίμινι στη βόρεια Ιταλία. Και σαν σήμερα, στο Ρίμινι, αν και είχε παραδοθεί, οι Έλληνες πήραν την άδεια από τις συμμαχικές δυνάμεις και έριξαν χίλιες βολές του πυροβολικού για να στείλουν πατρωτικό χαιρετισμό στην Αθήνα που εκκενωνόταν από τους Γερμανούς. Την ίδια ώρα οι κομμουνιστές πρόδιδαν τη Μακεδονία.

   1. avatar Social Distortion.

    Οι κουμμουνιστές φίλε μου, δεν διαβάζουν Ιστορία. Την παραποιουν για την προπαγάνδα τους. Καμμενοι εγκέφαλοι.

  5. avatar ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

   ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΜΑΖΩΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει