Την ανάγκη απάντησης «πρώτα από ιερείς και αρχιερείς» σε «διαστροφές και εκτροπές μέσα στο χώρο της εκκλησίας», που δίνουν αφορμή για «παρεξηγήσεις μέσα κι έξω από την εκκλησία» επεσήμανε στην 9η επιστημονική συνάντηση θεολόγων καθηγητών γυμνασίων και λυκείων της Ι. Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, παίρνοντας αφορμή από τη θεματολογία της: «Από τη διακονία του Θείου Λόγου στη διακονία του Πλησίον».

Η ημερίδα, που διοργανώθηκε από την τοπική μητρόπολη με τη συνεργασία των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, είχε το παραπάνω κεντρικό θέμα και δύο εισηγήσεις: «Η διδασκαλία του Θείου Λόγου και η διακονία της Τράπεζας. Το παράδειγμα της πρωτοχριστιανικής εκκλησιαστικής κοινότητας των Ιεροσολύμων» και «Διακονία, κοινωνία, μαρτυρία. Μια θεολογική και κοινωνιολογική θεώρηση».

«Αυτή η σύναξη και αυτά τα θέματα σπάνε κόκκαλα σήμερα. Είναι ένα δυνατό χτύπημα σε ραχοκοκαλιές που βαστούν τα σώματα σκελετωμένα. Είναι επίκαιρο το θέμα γιατί απαντάει σε διαστροφές και σε εκτροπές μέσα στο χώρο της εκκλησίας και είναι ευχάριστο και αισιόδοξο το γεγονός της επιλογής του θέματος γενικότερα και των εισηγήσεων ειδικότερα, από σας, τα ζωντανά μέλη της εκκλησίας, μέσα στο πιο ζωντανό χώρο της πατρίδας μας, τη νεολαία» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος και συνέχισε : «Θα έπρεπε πρώτα εμείς οι ιερείς και οι αρχιερείς αυτό το θέμα να το είχαμε απαντήσει και να μην αφήνουμε να δημιουργούνται κάθε μέρα παρεξηγήσεις μέσα και έξω από την εκκλησία».

Ο αρχιεπίσκοπος ανέτρεξε σε ευαγγελική περικοπή για να δώσει μια απάντηση στο θέμα της διακονίας του Θείου Λόγου.

«Θα αγαπήσεις το Θεό σου, με όλη τη δύναμη της ψυχής σου και έπειτα τον πλησίον σου και «πλησίον» είναι οποιοσδήποτε άνθρωπος βρίσκεται πλάι μας, δικός μας, ξένος, σαν τον ίδιο σου τον εαυτόν. Μέσα σε αυτές τις δύο αλήθειες κρύβεται όλος ο Νόμος. Όλο το Ευαγγέλιο κρύβεται, κρίνεται, κρέμεται, από αυτές τις δύο έννοιες».

«Έτσι λοιπόν περνάμε από τη διακονία του Λόγου, στη διακονία του πλησίον» υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος αναφέροντας, ότι πρέπει «να εφαρμόζουμε τη Λειτουργία και μετά τη Θεία Λειτουργία και αυτά που νιώθουμε στη Θεία Λειτουργία να τα κάνουμε πράξη» και υπογραμμίζοντας ότι πολλοί είναι σήμερα οι «πλησίον» μας, που υποφέρουν από ένδεια και χρειάζονται βοήθεια.

«Γιατί είναι επίκαιρο το θέμα και δεν ξέρουμε εάν θα μείνει μόνο εκεί που είναι, στο επίκαιρο και μήπως πάρει και φωτιά και δεν ξέρουμε προς τα πού και πώς θα σπεύσουμε να τη σβήσουμε τη φωτιά. Γιατί ο πεινασμένος άνθρωπος αποφασίζει για όλα τα πράγματα», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος. «Η εκκλησία αγαπάει τον όλον άνθρωπο δεν τον χωρίζει», κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.