Ένας τσολιάς με το πιστόλι στον κρόταφο κι από πάνω τίτλος «Ζήτω η κρίση» (Vive la crise). Μια σκληρή εικόνα με έναν τίτλο χαρούμενο. Πρόκειται για την αφίσα της παράστασης που παρουσιάζει στο Παρίσι ο Αλέξανδρος Κολλάτος, γιος του πάντα καυστικού Δημήτρη Κολλάτου.

Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε την περασμένη Πέμπτη. Πρωταγωνιστής είναι ο… Γιώργος Παπανδρέου ή μάλλον ένας γάλλος ηθοποιός που μοιάζει πολύ με τον έλληνα πρώην πρωθυπουργό.

«Ο κόσμος γελά πολύ με το χαρακτήρα του Παπανδρέου, είναι συγκλονιστικό», λέει ο Αλέξανδρος Κολλάτος. «Δεν φανταζόμουν ότι θα είχε τέτοια απήχηση».

Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως κεντρικού χαρακτήρα της παράστασης, δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως λέει ο Αλέξανδρος Κολλάτος στον «Τύπο της Κυριακής», αυτός έφερε τον ελληνικό λαό στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και «πρέπει να το πούμε».

Η παράσταση είναι πρωτοποριακή. Ο Κολλάτος συνδυάζει την ελληνική και τη γαλλική γλώσσα και χρησιμοποιεί ηθοποιούς και από τις δύο χώρες και να πλησιάσει την κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα. Το φολκλορικό στοιχείο είναι έντονο. «Το έργο συμβάλλει στην αφαίρεση της ιδέας που έχουν οι περισσότεροι Γάλλοι για τους Έλληνες. Ότι δηλαδή πρόκειται μόνο για σουβλάκι, συρτάκι και τσολιάδες. Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, φιλόξενος και ενθουσιώδης και σίγουρα όχι περισσότερο ‘αλήτες’ από τους υπόλοιπους. Εξάλλου ποιος λαός δεν έχει τα κουσούρια του;», λέει ο Α. Κολλάτος.

Τα κείμενα είναι γραμμένα με βάση αληθινές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Ο σκηνοθέτης θέλει να δώσει στον Γάλλο να καταλάβει πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι συγκλονιστικό και ότι η Γαλλία οφείλει να συμβάλει στο να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παράσταση:

«Εγώ ο Γ. Παπανδρέου, ψήφισα τα μέτρα λιτότητας γιατί τα ταμεία είναι άδεια, δεν θα έχουμε γάλα ούτε για τα παιδιά μας ούτε βενζίνη για το αυτοκίνητο, το χάος θα κυριαρχήσει στη χώρα μας».

«Αν σου αρέσουν οι προσφορές, τα προβλήματα και οι αποτυχίες, πάρε το ρίσκο και έλα γρήγορα, σε προσκαλώ, είμαι Έλληνας» (Τραγούδι)

Την ώρα που ο «Παπανδρέου» λέει το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», τα φώτα σβήνουν και επικρατεί σκοτάδι.