Με αφορμή τη σημαντική συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε χθες ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός με τη NASA, η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαριάνθη Φραγκοπούλου προχώρησε σε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων η κ. Φραγκοπούλου τόνισε στις δηλώσεις της πως «πρόκειται πράγματι για μια ελληνική αποστολή στη Σελήνη. «Είναι πολύ σημαντικό εγχείρημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως όλο αυτό «είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας, διότι το Διάστημα απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αυτό το δείχνει και η συμφωνία που υπογράφηκε με τη NASA» .

ORION: Πρώτη αποστολή στη σελήνη το 2020

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το εγχείρημα η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επισήμανε «πως πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο project, που ζητάει τη συνεργασία πολλών διαστημικών οργανισμών, μεταξύ αυτών και του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, για να μπορέσει να προχωρήσει στην εξερεύνηση της Σελήνης».

«Το project ξεκινάει από το 2020 και θα είναι η πρώτη αποστολή με το ORION, το νέο διαστημόπλοιο της NASA, στο οποίο επίσης θα έχουμε ελληνική συμμετοχή, που θα είναι από την ομάδα μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Φραγκοπούλου.

«Συνεχίζουμε με το πρόγραμμα ώστε να μπορέσουμε να συμμετέχουμε πλέον με ένα ρομποτικό όχημα πάνω στη Σελήνη. Άλλωστε στα πλάνα της NASA για τα επόμενα 15 χρόνια είναι η μελέτη της Σελήνης και μετέπειτα του Άρη. Την ενδιαφέρει για πολλούς λόγους, π.χ. ενεργειακούς. Θέλει να έχει πλέον μία μόνιμη παρουσία στη Σελήνη, με κάτι αντίστοιχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Μείωση του brain drain και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Απαντώντας για τα οφέλη της χώρας μας από τη συμφωνία, η κ. Φραγκοπούλου είπε πως η Ελλάδα θα ωφεληθεί πολλαπλώς από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό καθώς θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. «Μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση του brain drain. Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και δυνατό αποτέλεσμα. Το πολύ σημαντικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος είναι ότι ξεκινούν από το Διάστημα, αλλά μετά έχουν πληθώρα εφαρμογών στη Γη. Αυτό μπορεί να έχει και πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα» πρόσθεσε.

Η κ. Φραγκοπούλου διευκρίνισε πως «δεν είναι ακόμη καθορισμένος ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα, αλλά σίγουρα θα χρειαστούν αρκετά άτομα, αφού πρόκειται για πολλούς, διαφορετικούς τομείς. Άλλωστε ένας βασικός σκοπός είναι να έρθουν Έλληνες ερευνητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ή και να μη φύγουν από τη χώρα μας, επιστήμονες που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουν κάτι που να τους ενδιαφέρει και να θέλουν να φύγουν έξω».

Τέλος, αναφερόμενη στο τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σημείωσε: «Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, η κατασκευή αλγορίθμων αποστολής και λήψης φωτογραφιών και άλλα πράγματα που συνιστούν επιστημονικό άλμα στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Οι τεχνολογικές προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να απαντήσουμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά».