Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών όταν συντρέχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία


ΕΛΛΑΔΑ
16:08
04/01/2019
Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών όταν συντρέχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα
6
loading

Διευκρινίσεις για τους κανόνες υγείας και ασφάλειας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία δίνει το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες, για την μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να τους παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες.

Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.

Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.

Θα πρέπει επίσης να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος.

Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.

Απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών).

Επίσης, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως π.χ. καρδιοπαθείς).

Ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα, επισημαίνονται τα παρακάτω:

Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας.

Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Για ζητήματα που αφορούν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Νομιμονομικός.

  Στηριχθείτε στην εργατική νομοθεσία και αν βρείτε δουλειά να με [.....]
  Για αυτό και γω έγινα Δ.Υ για να εφαρμόζω την εργ.νομοθεσία σε άλλους.

 2. avatar Alex.

  Ποιος μαγαζατορας που λες εσυ φιλε μου καλε και κουβεντα κανουμε ετσι και ακολουθα το σκεπτικο μου οταν ριξανε το μισθο με παρεμβαση κυβερνησης μηπως λεω λεω εριξε κανεις της τιμες του?Αλλα βλεπεις ξεχνας ευκολα και συ αλλα για να απαντας ετσι εσυ δεν ιδρωσες καθολου λογικα...δεν το συνεχιζω γιατι αλλα λεγαμε και αλλου θα καταληξουμε...ευχομαι σε ολους καλη χρονια με υγεια.αλλα μη γλυφεις τοσο τους εργοδοτες ειναι ασχημο.αν εχω φαι με χρυσο κουταλι ε ναι λοιπον και δεν ειμαι ο μονος...και επισης για την ιστορια εχω δουλεψει με χιονι σε μηχανακι ντελιβερι και εχω δουλεψει με βροχη και να εχει βγει ψυγειο με παγωτα στη παραλιακη σαν γονδολα οποτε ξερω πως ειναι να δουλευεις για αχαριστους εργοδοτες.

 3. avatar Άσε τι προβλέπει η εργ.νομοθεσία.

  Ο εργοδότης κάνει καλύτερες προβλέψεις.

 4. avatar Alex.

  Στο ελλαντα αυτο ντεν γινεται τελει να ντουλεψει το αφεντικο τελει φαι με κρυσο κουταλι οκι πλαστικο εισαι απο αλλο πλανητη εσυ.

  1. avatar Xaxa222

   Στο ελλαντα ειναι το μονο κόρα που σταματάει το σύμπαν όταν χιονισει εξυπνε Alex....!!!στις άλλες χώρες δηλαδή πως δουλεύουν τα πάντα και σε εμάς δεν γινεται...για εξηγησε το μου;;;

  2. avatar supi

   Στο Ελλάντα αυτό που γίνεται είναι το ανάποδο!! Να τρώει με χρυσό κουτάλι ο υπάλληλος και όλοι οι δημόσιοι και να πεινάει ο επιχειρηματίας ,αυτός το κακό αφεντικό που αν δεν ήταν ήθελα να ξερα τι θα έτρωγε ο καημένος ο υπάλληλος!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει