Τα μέλη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας και γραμματέας η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, υπάλληλος ΔΙΝΕΠΟΚ με βαθμό Ε’ του κλάδου ΠΕ Λαογράφων-Εθνολόγων. Μετέχουν από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών η Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και η Αικατερίνη Λούπα, πρέσβης, διευθύντρια της Ε1 Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων.

Επίσης, από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μετέχουν ο εκάστοτε γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο εκάστοτε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Τέτη Χατζηνικολάου, επίτιμη διευθύντρια της Νεώτερης Πολιτιστικής, η Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Νάντια Σερεμετάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Ελεονώρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, επίκουρη καθηγήτρια στον Τομέα Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έργο της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι η δημιουργία εθνικού καταλόγου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η συγκρότηση βασικών αρχών για τη δημιουργία του Εθνικού Ευρετηρίου, η εξέταση και εκτίμηση των φακέλων που υποβάλλονται στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και η υποβολή προτάσεων για ευρύτερες δράσεις και συνεργασίες, όπως συνέδρια, ημερίδες, ερευνητικά προγράμματα και εκθέσεις, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση για την άυλη κληρονομιά.

Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας μεταξύ άλλων τόνισε: «Η προστασία της πνευματικής, αξιακής και λαϊκής μας παράδοσης, όπως αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι βασική μας προτεραιότητα. Αυτόν τον πολιτισμό, τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής που μας μεταδίδεται με την παράδοση και αναδημιουργείται συνεχώς από τις κοινότητες και τις ομάδες σε συνάρτηση με το περιβάλλον τους, θέλουμε να τον αναδείξουμε, να τον αξιοποιήσουμε και να τον προβάλλουμε».