Τη στήριξή του σε ό,τι βελτιώνει τη λειτουργία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στους στόχους που πρέπει να τεθούν σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί προστιθέμενη αξία της ΚΑΠ για τους γεωργούς, τις αγροτικές κοινότητες και τους πολίτες μετά το 2020, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν εξασφαλιστεί ένας επαρκής προϋπολογισμός και μια σταθερότητα στους πόρους.

Σε ό,τι αφορά τις συγκλίσεις των ενισχύσεων, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο κ. Αποστόλου είπε οτι «η διαφορά των ενισχύσεων ανά εκτάριων μεταξύ των κρατών-μελών βασίζεται σε διαφορετικές γεωργικές και οικονομικές πραγματικότητες οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Βασικοί στόχοι της ΚΑΠ για μετά το 2020, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς, οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, η ευημερία των αγροτικών περιοχών, αλλά και η διασφάλιση συνθηκών που θα φέρουν νέους ανθρώπους στη γεωργία.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η γεωργία με τη χρήση της τεχνολογίας και την έρευνα θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, ενώ θα επιτευχθούν επίσης οι στόχοι που αφορούν το περιβάλλον και το κλίμα, όπως και τους βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους.

«Αληθινή πρόκληση για το μέλλον του κοινού χαρακτήρα της ΚΑΠ», χαρακτήρισε ο ίδιος την επικουρικότητα, λέγοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου η «αύξηση του βαθμού επικουρικότητας να μη διαταράσσει την ενιαία αγορά και τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών». Σημείωσε ότι συμφωνεί με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος απέκλεισε ξεκάθαρα κάθε μορφή επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ.

Μιλώντας για τα στρατηγικά σχέδια, ο κ. Αποστόλου υπενθύμισε ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες του από το προηγούμενο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή σχετικά με τον τρόπο που θα λογοδοτούν τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι γεωργοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς να αυξηθεί η γραφειοκρατία.