Πριν καλά καλά χαράξει μας «τίμησε» η τουρκική αεροπορία με την παρουσία της σήμερα, παρά το γεγονός πως είναι σε πλήρη εξέλιξη η διακλαδική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2017».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η ακολουθία των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχε ως εξής. Στις 01:34 τα ξημερώματα ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 προερχόμενο από το FIR Λευκωσίας μπήκε χωρίς να υποβάλει σχέδια πτήσεως στο FIR Αθηνών και βγήκε ανατολικά Ρόδου στις 01:57 αφού έκανε δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Άλλο ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου μπήκε στο FIR Αθηνών στις 09:41 ανατολικά της Ρόδου και βγήκε στις 10:02 προς το FIR Λευκωσίας για να ξαναμπεί στις 11:55 και να βγει εκ νέου ανατολικά Ρόδου στις 12:15. Ένα τρίτο CN-235 στις 11:18 μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και βγήκε μεταξύ Χίου και Σάμου στις 13:58 αφού έκανε 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Δύο μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προερχόμενα από το FIR Λευκωσίας, μπήκαν σε αυτό της Αθήνας στις 12:15 και βγήκαν ανατολικά της Ρόδου ένα τέταρτο αργότερα αφού σημείωσαν 3 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Στις 12:32 μεταξύ Λήμνου και Λέσβου μπήκαν δύο F-16 για πέντε περίπου λεπτά και βγήκαν από το ίδιο σημείο.

Ανατολικά της Ρόδου στις 13:52 δύο οπλισμένα μαχητικά της Τουρκίας μπήκαν στο FIR Αθηνών και βγήκαν από το ίδιο σημείο δέκα λεπτά αργότερα. Μεταξύ Λήμνου και Λέσβου μπήκε ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 στις 15:07 και βγήκε στις 15:45 αφού έκανε και πέντε παραβιάσεις και τέλος μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης στις 15:22, ένα άλλο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών μπήκε για πέντε λεπτά στο FIR Αθηνών.

Συνολικά μέχρι στις πέντε το απόγευμα η Άγκυρα έστειλε στο Αιγαίο δέκα F-16 και τρία CN-235. Τέσσερα από αυτά ήταν οπλισμένα και συνολικά μέχρι εκείνη την ώρα είχαν σημειωθεί είκοσι τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Επίσκεψη Καμμένου στη Λευκωσία

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Λευκωσία με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 57η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη, παρέστη στην Ημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας Ελλάδας – Κύπρου και επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης και την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

diugvidug

Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Έχουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν και τις νέες απειλές που διαμορφώνονται. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε η κυβερνοάμυνα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν υπήρχαν καν τα πολιτικά drones, δεν υπήρχαν τα UAV. Δεν υπήρχε ο πόλεμος που διεξάγεται στην πληροφορία μέσω του διαδικτύου. Οι εξελίξεις, λοιπόν, της τεχνολογίας, μας ανοίγουν και προοπτικές για νέες συνεργασίες και νέα προϊόντα. Τα δουλειά την οποία έκαναν πέντε φαντάροι στο Φαρμακονήσι, φυλώντας σκοπιές επί εικοσιτετραώρου βάσεως μπορούν αυτή τη στιγμή να τη κάνουν drones τα οποία ένας στρατιώτης μπορεί να το κουμαντάρει μέσα από ένα φυλάκιο.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, της τεχνολογίας οδηγούν σε νέες λύσεις και νέα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έρευνα. Σε αυτό το σημείο ζητάμε τη συμμετοχή των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, διατηρώντας βέβαια τη διαδικασία του απορρήτου που προβλέπεται για το αμυντικό υλικό.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας προκειμένου να γίνει ένας εξορθολογισμός των υφισταμένων συστημάτων που κατέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά αυτό που ζητώ από εσάς, διότι γνωρίζετε τα περισσότερα προγράμματα, είναι να πάρετε πρωτοβουλίες. Όχι απλώς να περιμένετε να βγάλει ένα πρόγραμμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά γνωρίζοντας τα υφιστάμενα μέσα, να προτείνετε εσείς δυνατότητες ανάπτυξης μέσων που είναι καθηλωμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και από την ημερομηνία αγοράς τους.

Πιθανώς, να μπορέσουμε με το νέο νόμο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να διαθέσουμε αναβαθμισμένα μέσα που δεν είναι αυτή τη στιγμή επιχειρησιακά για να χρηματοδοτήσουμε την ενεργοποίηση μέσων τα οποία μας είναι απολύτως απαραίτητα».