Στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και στελεχών του υπουργείου.

Σε αυτήν είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πορεία τής μέχρι σήμερα εξέλιξης των εργασιών, με την υπουργό να ανακοινώνει τη διάθεση ποσού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ, για την έναρξη της επόμενης φάσης των εργασιών σταδιακής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά.

Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, που έφερε στο φως το ταφικό μνημείο, ξενάγησε προσωπικά την κ. Κονιόρδου στο εσωτερικό του μνημείου, τονίζοντας ότι υπάρχει πλέον θετικό κλίμα για την αξιοποίησή του αλλά και ότι οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, η υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη από τα όσα είδε και άκουσε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα σπουδαίο μνημείο, με μοναδικά στοιχεία. Πιστεύουμε θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή και ανάδειξης του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου της. Αυτό το εύρημα είναι εκπληκτικό. Έγιναν εργασίες στο μεσοδιάστημα από την αποκάλυψη του μνημείου μέχρι τη δεύτερη φάση της ανασκαφής. Θα προχωρήσουμε σταδιακά στην σταδιακή στήριξη και περαιτέρω αποκάλυψη, ώστε σιγά-σιγά ο χώρος να γίνει επισκέψιμος».

Η κ. Κονιόρδου ξεκαθάρισε ότι το μνημείο είναι μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται προσοχή και σεβασμό το μνημείο, καθώς πρόκειται για ταφικό χώρο, που αποπέμπει μυστήριο και ιερότητα κι αυτό θα πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες. Οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά, ώστε να μην κινδυνέψει και να παραδοθεί λαμπερό στους επισκέπτες».

«Για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χρειάζονται πολύ σημαντικές μελέτες»

Ερωτηθείσα για το αν χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την ολοκλήρωση της δεύτερης ανασκαφής μέχρι σήμερα, ώστε να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί το μνημείο, ήταν κατηγορηματική: «Δεν χάθηκε χρόνος, υπήρξε ένα κενό, όμως έγιναν εργασίες, που δεν είναι ορατές με την έννοια της αποκάλυψης ενός σημαντικού ευρήματος. Έγιναν έργα για την προστασία από πλημμύρες, αλλά και για να διατηρηθεί ανέπαφο το μνημείο, ώστε να μπει στην επόμενη φάση. Αν προχωρούσαν οι ανασκαφές, ίσως να κινδύνευε το μνημείο. Για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χρειάζονται πολύ σημαντικές μελέτες. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Το ότι δεν προχώρησαν οι εργασίες ανασκαφής ήταν και οικονομικό θέμα».

Αναφορικά με τα χρήματα που θα διατεθούν και αν είναι αυτά είναι αρκετά, η υπουργός ανέφερε: «Αυτά τα χρήματα υπάρχουν τώρα. Για το μετά θα δούμε. Υπάρχει βούληση από το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει η ανασκαφή. Είναι σημαντικό το ενδιαφέρον του κόσμου. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή, το υπουργείο δεν έχει δικούς του πόρους και δεν διαχειρίζεται πρωτογενώς το ΕΣΠΑ. Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία με τον κ. Τζιτζικώστα, που δίνει έμφαση στον πολιτισμό. Μαζί θα προχωρήσουμε. Το υπουργείο διέθεσε 250.000 ευρώ για εργασίες και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών».

«Η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα ολοκληρώσει την ανασκαφή»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της κ. Κονιόρδου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή μέρα, αφού όπως είπε εκπέμπεται ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η πολιτεία δεν έχει ξεχάσει την Αμφίπολη. «Υπάρχει», τόνισε, «το 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα (INTERREG), στο οποίο συμμετέχουν το υπουργείο, η Περιφέρεια και ο Δήμος Αμφίπολης. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στη στήριξη του αρχαιολογικού χώρου και να γίνει επισκέψιμο για τους πολίτες».

Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες που ενδεχομένως ανησυχούν ότι «όπως το 2012 η Περιφέρεια αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα του μνημείου και έδωσε τα πρώτα κονδύλια στην ανασκαφική ομάδα της κ. Κατερίνας Περιστέρη, έτσι και τώρα η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα ολοκληρώσει την ανασκαφή, ώστε στη συνέχεια το μνημείο να δοθεί στους πολίτες και να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία προβολής της Αμφίπολης, των Σερρών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διεθνώς».

«Ένα τόσο μεγάλο μνημείο χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά»

Η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «η αγωνία της τοπικής κοινωνίας συνέβαλε στο να μπορέσουμε να φτάσουμε σ’ ένα θετικό σημείο και να αποκαλυφθεί από την κ. Περιστέρη το μνημείο. Ένα τόσο μεγάλο μνημείο χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά για τη στερέωση και την ανάδειξή του. Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Το πρώτο βήμα έγινε με τα σωστικά μέτρα και σε δεύτερη φάση θα ολοκληρώσουμε την προστασία, αραιώνοντας τους μεταλλικούς στύλους, που θωρακίζουν το μνημείο απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, ώστε ελεγχόμενα να γίνει ο χώρος επισκέψιμος από μικρές ομάδες. Έχουμε χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες, που είναι προδιαγεγραμμένες. Το ΕΣΠΑ έχει ορίζοντα τριών ετών. Μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι τουλάχιστον η φάση αυτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί».