Αποφασισμένοι να απαντήσουν με κινητοποιήσεις σε οποιαδήποτε νέα μείωση δηλώνου οι διοικητικοί δικαστές, οι οποίοι πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση με μοναδικό αντικείμενο το νέο μισθολόγιο που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από 1η Ιανουαρίου.

Η έκτακτη γενική συνέλευση συνέπεσε με την αποστολή στις ΔΟΥ απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με την οποία θα γίνει επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όλων των δικαστικών λειτουργών με την αναγνώριση του αφορολόγητου 25% των αποδοχών τους, όπως συμβαίνει και με τις βουλευτικές αποζημιώσεις, γεγονός το οποίο στην πράξη θα σημάνει αναδρομικές επιστροφές φόρων ύψους 2.500 έως 15.000 ευρώ.

Η πρόεδρος της Ένωσης ΔΔ Ειρήνη Γιανναδάκη αναφερόμενη στην επίμαχη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δρομολόγησης εφαρμογής των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δικαιώνουν τους δικαστές.

«Η απόφαση αυτή αφορά το ισόκυρο και ισόνομο των δικαστών με τις δυο άλλες εξουσίες και έρχεται να εφαρμόσει για τους δικαστές , όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ότι ισχύει για τους βουλευτές» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιανναδάκη και πρόσθεσε ότι ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τις δικαστικές ενώσεις , μίλησε για εξορθολογισμό και αποσυμπίεση των ειδικών μισθολογίων . «Τι σημαίνει αυτό; Πως δε θα μειωθούν οι μισθοί όσων υπηρετούν ήδη αλλά θα εφαρμοστεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά για όσους έχουν θέση ευθύνης, λες και υπάρχει δικαστής που δεν έχει ευθύνη απέναντι στη ζωή και την περιουσία των διαδίκων. Αντίθετα θα μειωθούν οι μισθοί όσων εισέρχονται στο σώμα, νέων δικαστών, δημιουργώντας δηλαδή δικαστές δυο ταχυτήτων. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και δε το δεχόμαστε. Οποιεσδήποτε μειώσεις θα μας βρουν απέναντι. Η οικονομική ανεξαρτησία των δικαστών είναι στοιχείο της συνολικής ανεξαρτησίας τους. Όλες οι κυβερνήσεις, πάντα, επιχειρούν να κρατούν υποτιμημένη τη δικαιοσύνη ώστε να έχουν την αίσθηση ότι την ελέγχουν».

Για δικαστές δυο ταχυτήτων έκανε λόγο και ο ταμίας της Ένωσης Παναγιώτης Δανιάς μιλώντας με σκληρή γλώσσα. «Δεν το δέχομαι. Καμία κυβέρνηση δεν το είχε επιχειρήσει μέχρι σήμερα και το γεγονός ότι αυτοί οι κύριοι που μας κυβερνούν το επιχειρούν δείχνει ότι είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους. Και δεν είναι πολιτική κρίση αυτή. Αυτοί οι κύριοι όταν ήταν αντιπολίτευση είχαν συμπαρασταθεί πλήρως στα αιτήματά μας και μας έλεγαν μάλιστα γιατί η τότε κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις. Αυτοί τις περιφρονούν τις αποφάσεις. Οι προηγούμενοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχον οι αποφάσεις του μισθοδικείου και όταν κλήθηκαν να τις εφαρμόσουν είπαν μπορούμε μέχρι τόσα εκατομμύρια» είπε χαρακτηριστικά.

Οι διοικητικοί δικαστές , πάντως, αποτυπώνουν με σαφήνεια τις θέσεις τους σε ψήφισμα που ακολούθησε την έκτακτη γενική συνέλευση τους. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα:

«Η Κυβέρνηση, σχεδιάζει περαιτέρω μείωση των αποδοχών μισθοδοτούμένων από το Δημόσιο με βάση ειδικά μισθολόγια στα οποία εντάσσει και εκείνο των δικαστικών λειτουργών, παρά τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές προηγούμενες μειώσεις που έγιναν με τον ν. 4093/2012.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Επισημαίνει ότι Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές:

  1. Δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι κατά κανόνα είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε η σωρευτική επιβάρυνση αυτών να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και να είναι πλέον εμφανής η υπέρβαση των ορίων της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών, και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αντί της προωθήσεως διαρθρωτικών μέτρων ή της εισπράξεως των φορολογικών εσόδων από την μη εφαρμογή των οποίων ευνοούνται, κυρίως, άλλες κατηγορίες πολιτών.
  2. Οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για την συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών.

Δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί:

  1. Παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων και περαιτέρω περικοπές στο κατά τα άρθρα 26, 87 παρ, 1 και 88 παρ.2 του Συντάγματος μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών στο οποίο έχουν ήδη προηγηθεί τέσσερις αλλεπάλληλες μειώσεις σε σημαντικό ύψος.
  2. Την δημιουργία δικαστικών λειτουργών δύο ταχυτήτων.

Αποφασίζει ότι η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου συνεπάγεται αυτομάτως τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να αποφασίσουμε συλλογικά για τη στάση μας. Το ΔΣ δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην πλησιέστερη μετά την ημερομηνία κατάθεσης του εν λόγω νομοσχεδίου πρόσφορη ημερομηνία».