«Όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, χώρες άμεσης υποδοχής των κυμάτων εισροής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», τόνισε ο πρόεδρος του Κογκρέσου των τοπικών και περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλωντ Φρεκόν κατά την πρωινή επίσκεψή του στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στον Σκαραμαγκά.

Ο κ. Φρεκόν επισήμανε ότι αυτό «είναι και το μήνυμα της τριήμερης επίσκεψης» που πραγματοποιεί ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στις δομές φιλοξενίας της Αττικής, κατόπιν προσκλήσεως της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου η οποία και τον συνοδεύει, προκειμένου όπως σημειώνει η ίδια, «να γνωστοποιηθούν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της περιφέρειας, μιας περιφέρειας υποδοχής που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με κάθε δυνατό τρόπο, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία. Δηλαδή πόρους και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο».

Η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε στους χώρους φιλοξενίας και έλαβε σχετική πληροφόρηση για τη λειτουργία τους και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών από τους υπεύθυνους του κέντρου.

Η περιφερειάρχης, ο πρόεδρος και η αντιπροσωπεία συνομίλησαν με πρόσφυγες – μετανάστες και οικογένειες που διαμένουν στον χώρο, ενώ εξήραν και το ρόλο των δημάρχων αναφορικά με την άμεση συνδρομή τους στην άμβλυνση των δυσχερειών και την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παρόντες στην επισκεψη ήταν επίσης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεόδωρος Σχινάς, ο αντιπεριφερειάρχης Σπ. Τζόκας και οι δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας και οι αντιδήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Νίκος Κολιάκος και Ιλίου, Γιώργος Κουμαραδιός.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα επισκεφθούν το Κέντρο Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Νερού, στο Δέλτα Φαλήρου, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της περιφέρειας και τη συνεργασία της Γραμματείας Εμπορίου και όπως επισημαίνει η περιφερειάρχης, «αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν».