Σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, δηλώνει ότι βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής, ώστε μετά την πολύμηνη οργάνωση, προετοιμασία και λήψη των απαραίτητων ενεργειών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της, στη βάση της πρόληψης και του συντονισμού.

Αναλυτικότερα οι δράσεις και οι παρεμβάσεις της στο επίπεδο του συντονισμού έχουν ως εξής:

Από τις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τους διοικητές των Υπηρεσιών Αττικής, Ανατολικής Αττικής και Πελοποννήσου, με αντικείμενο το συντονισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίστηκαν ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου 2016.

Παράλληλα, η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής μετείχε στα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ενώ μετείχε τον Μάιο στην άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2016» του Πυροσβεστικού Σώματος στον Υμηττό. Τέλος στις 30 Μαΐου συμμετείχε σε συνάντηση του Φορέα της Πάρνηθας για την αντιπυρική περίοδο και στα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των δήμων.

Επίσης συμμετείχε στην καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), στο Χαλάνδρι.

Στο πλαίσιο τήρησης προληπτικών μέτρων απευθύνθηκε στον ΟΣΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καθαρίσουν την ξηρή βλάστηση, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου υπάρχουν αρκετά καλώδια στις δε δασικές εκτάσεις υπάρχει εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Προχώρησε σε, ενημέρωση όλων των υπηρεσιών της, των δήμων και των εγκαταστάσεων που υπάγονται στην οδηγία Seveso προκειμένου να προχωρήσουν σε όλες τις σχετικές ενέργειες στο πλαίσιο της Αντιπυρικής Περιόδου.

Από την πλευρά της, η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας μετείχε σε ενημερωτικές δράσεις και πιλοτικά προγράμματα για την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα:

Διοργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα «Εθελοντισμός Πολιτικής Προστασίας» σε συνεργασία με δήμους και στόχο την ενημέρωση των εμπλεκόμενων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υπαλλήλων των Δήμων. Σκοπός είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας και της κινητοποίησής τους για τη βέλτιστη συνεργασία και το συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των υπηρεσιών και των εθελοντικών ομάδων.

Στελέχη της διεύθυνσης παρακολούθησαν πιλοτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) με αντικείμενο την ενημέρωση μαθητών για οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες.

Στον οργανωτικό τομέα και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ζήτησε από τις εθελοντικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο Μητρώο της ΓΓΠΠ, τα μέλη που έχουν εκπαιδευτεί, καθώς και τα οχήματα ώστε υπάρχει πληρέστερη εικόνα των δυνάμεων που μπορούν να δράσουν κάτω από την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Πραγματοποίησε συναντήσεις με εθελοντικές οργανώσεις για το συντονισμό των δράσεών τους με έμψυχο δυναμικό και μέσα. Σήμερα στην περιφέρεια Αττικής λειτουργεί Μητρώο Μηχανημάτων για Φυσικές Καταστροφές και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα διατεθούν οι αντίστοιχοι πόροι.

Τέλος μετά από σχετικό έγγραφο που απηύθυνε η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής προς την ΓΓΠΠ για την εφαρμογή του άρθρου 118 (14Ι) του ν. 4249/14, προκλήθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε αποδεκτή και από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη και την αστική ευθύνη των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.