Κύκλωμα 732 γιατρών «ροκάνιζε» το ΙΚΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία έφεραν στο φως οι έλεγχοι


ΕΛΛΑΔΑ
9:54
04/08/2011
Κύκλωμα 732 γιατρών «ροκάνιζε» το ΙΚΑ
14
loading

Αποκαλυπτικές είναι οι έρευνες για τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Εντοπίστηκαν 732 γιατροί που συμμετείχαν σε κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων.

Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως από τους ελέγχους που γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέχρι σήμερα 732 γιατροί εντοπίστηκαν να έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Οι γιατροί αυτοί εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ενώ εκτιμάται πως στο σύνολο των φορέων θα ξεπεράσουν τις 1.100 οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν ορισμένοι γιατροί που εκμεταλλεύονται τη «συνεργασία» τους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε φαρμακεία και κλινικές, προκειμένου να έρθουν στο φως κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη είναι να εξοικονομηθούν φέτος 1,3 δισ. ευρώ από το «νοικοκύρεμα» στον χώρο του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων αναμένεται να πέσουν από τα 4,2 στα 2,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από τους 732 γιατρούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελέγχων διακόπηκε ήδη η συνεργασία των Ταμείων με τους 140.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα υπάρξει παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα (εφόσον είναι μόνιμοι), αφαίρεση συνταγολογίου (πρόκειται για ένα νέο μέτρο), ενώ ανάλογα με την περίπτωση το θέμα μπορεί να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν φτάσει στα ταμεία προκύπτει πως η παραβατική συμπεριφορά των συγκεκριμένων γιατρών εντοπίζεται σε θέματα συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως:

- Συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, των οποίων η προμήθεια γίνεται από ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από το φαρμακείο του ΙΚΑ (όπως κανονικά πρέπει). Μάλιστα για το θέμα αυτό θα ελεγχθεί και το κατά πόσο έχει υπάρξει συνεργασία με συγκεκριμένα φαρμακεία.
- Συνταγογραφούν φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και
- Συνταγογραφούν σε τριπλάσιους ασφαλισμένους από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε. Ειδικότερα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ μπορούν να εξυπηρετούν έως και 100 ασφαλισμένους του ΙΚΑ τον μήνα (υπάρχει σχετική ρύθμιση). Ωστόσο αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις που οι γιατροί είχαν περισσότερες από 300 επισκέψεις τον μήνα.

«Ρεκόρ»

Σημειώνεται πως πριν από λίγους μήνες είχαν έρθει στο φως στοιχεία ότι 20 γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων είχαν καταφέρει να κάνουν «ρεκόρ» συνταγογράφησης. Η πιο ακραία περίπτωση αφορούσε γιατρό του ΙΚΑ ο οποίος συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ τον μήνα.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μέσα σε μία πενταετία είχε αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων το 2009 έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία -πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- στην Ελλάδα εκτελούνταν περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα στη Δανία (που έχει τον μισό περίπου πληθυσμό) 15 εκατομμύρια. Μάλιστα η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar PANOS

  το κακό ξέρετε ποιο είναι???ότι αυτός ο ..................... ο ΠΑΓΓΑΛΟΣ,είχε δίκιο.μαι τα τρώμε κύριοι.δυστυχώς,οι γιατροί αυτοί δεν ήταν ούτε πολιτικοί,ούτε βουλευτές,ούτε δήμαρχοι,ούτε τίποτα,απλοί άνθρωποι ήταν,που ίσος κάποιοι από αυτούς ξεκίνησαν φτωχοί.αυτό εννοώ μαζί τα φάγαμε,πως αυτοί που τα τρώνε είναι είτε εκλεγμένοι από εμάς,είτε κάποιοι από εμάς(οι εφοριακοί για παράδειγμα,δεν μένουν στον ΚΡΌΝΟ ,δίπλα μας μένουν.πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε πάντα κάποιους άλλους και να δούμε που φταίμε εμείς.γράφει από κάτω ο φίλος "MADRUGADA "ένα σχόλιο,ενδεικτικό του τη συμβαίνει στην υγεία.αυτοί που τα κάνουν είναι άνθρωποι σαν κι εμάς,μένουν δίπλα μας,τους ξέρουμε,τους βλέπουμε,κι όμως,μέχρι πριν λίγο καιρό,το θεωρούσαμε τεράστια μαγγια να κλέψουμε το κράτος(για να προλάβο κάποιους,εγώ δουλεύο στον ιδιωτικό τομέα,δεν έχω καμία σχέση με το δημόσιο).πρέπει να διορθωθούμε Ο ΚΑΘΈΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΆ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΝΑ ΑΠΑΙΤΉΣΟΥΜΕ ΑΠΌ ΑΥΤΟΎΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΎΝ ΝΑ ΤΟ ΚΆΝΟΥΝ ΌΠΩΣ ΘΈΛΟΥΜΕ ΕΜΕΊΣ,ΚΑΙ ΌΧΙ ΕΚΕΊΝΟΙ.θεωρώ ότι το σχόλιο του φίλου με το όνομα "κεκ"είναι το πιο σωστό...ΑΠΌΛΥΣΗ-ΔΉΜΕΥΣΗ-ΦΥΛΆΚΙΣΗ...

 2. avatar Madrugada

  όταν τόλμησα να αναφέρω στον προϊστάμενο μου στον ΟΠΑΔ (έκανα πρακτική ) ότι βρήκα Παιδίατρο να απαιτεί πληρωμή για επίσκεψη 70 χρόνου είπε θα δούμε ...όταν βρήκα πολλές ακόμα κομπίνες ...Δεν θέλησαν να με ανανεώσουν όπως έκαναν πάντα σε κάθε παιδί πρακτικιης ....Όταν δούλεψα δε λειτουργικά και πιλοτικά το 2007 το σύστημα ηλ. Συνταγογράφησης με ξέχασαν .....Θέλω να καταλήξω ότι αν ο καθένας έκανε απλά την δουλειά του ..δεν θα χαμε φτάσει εδώ ,... ούτε στα πάρτυ του IKA ...

 3. avatar MikeSD

  "μαζί τα φάγαμε " πάντα επικερο .τελικά δεν το βάζουμε κάτω με τίποτα .....αθάνατο ελληνικό δεμόνιο.
  15 χρόνια που έφυγα από ελλάδα , τότε ήταν καλές εποχές και αναρωτιόμουν αν έκανα καλά .
  τελικά άξιζε τον κόπο διστιχος.........

 4. avatar el

  το κύκλωμα τον 300 που ροκανίζει την ελλάδα δε βλέπω να εξιχνιάζεται

 5. avatar dimitris

  το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι(....!!!!!)

 6. avatar stamkos

  έπεσα απο τα σύννεφα.......!!!!

 7. avatar Georgios Syriotis

  Τι τους κάνετε, εμείς που τους πληρώνουμε δεν έχομε δικαίωμα να μάθομε ποιοι μας κλέβουν, εγώ δεν το πιστεύω τα λέτε για να μας υποδείξετε ότι κάτι κάνετε. Όλο πιάνετε. Παρακολούθησα στην Γερμανία μια υπόθεση δωροδοκίας ενός καθηγητή. Όνομα νοσοκομείο, φωτογραφία ποινή, 2,5 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή, αφαίρεση της άδειας του επαγγέλματος για πάντα. Όταν κάνετε και εσείς έτσι δεν θα τόλμαγε κανένας να κλέψει.

 8. avatar kek

  ΑΠΟΛΥΣΗ-ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ-ΦΥΛΑΚΗΣΗ....αυτα τα 3 βηματακια πρεπει να γινουν για τους εν λογω "ΙΑΤΡΟΥΣ" !!!

 9. avatar leonidas

  Ωραία, τους ανακαλύψατε, ονόματα όμως δεν δώσατε, τι περιουσία αποκόμισαν από την παραβατική τους συμπεριφορά, αν θα προβεί το κράτος σε κατάσχεση της περιουσίας που απέκτησαν παράνομα από τα ταμεία των ασφαλισμένων, αν θα τους αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν είπατε ε τι στο [...] κάνατε τελικά? Το ξέρουμε ότι έκλεβαν χρόνια τώρα αλλά αυτό δεν θα γινόταν αν δεν είχαν τις πλάτες των ισχυρών της εκάστοτε κυβέρνησης που έκανε τα στραβά μάτια με το αζημίωτο φυσικά.
  ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΣΑ? ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ? Η ΑΠΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΥΤΗ (ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΕ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΣΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ?

 10. avatar Mariapht

  Άλλοι γράφουν αβέρτα συνταγές κι εμένα δε μου έγραφε τα φάρμακα που κόστιζαν κιόλας από κρατικό νοσοκομείο. Διότι λέει δεν πήγα στο ΙΚΑ. Σάμπως και για έκτακτη επέμβαση μπορείς να πας στο ΙΚΑ σάββατο βράδυ..... Κλείστε τους όλους μέσα τους κλέφτες.

 11. avatar εχε – harry

  Ι Σ Ο Β Ι Α ......... Για παραδειγματισμο.... Τελος.

  1. avatar EKSWGHINOS

   ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ...ΕΣΤΩ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗ ΕΦΕΣΙΜΑ ...ΘΑ ΠΟΥΝΕ Η ΑΛΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΙΑΣΟΥΝΕ ..ΜΟΛΙΣ ΒΑΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟΣΣ..

 12. avatar EKSWGHINOS

  ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΤΕ? ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΤΙ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΤΕ? ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΕ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΥΠΑΙΞΕΡΑΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ..ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ....ΑΦΟΥ ΕΞΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΚΟΚΟΡΕΥΟΝΤΑΙ...

 13. avatar Γκιοζης Καρας

  Και λοιπον: Τι θα τους κανετε: Θα τους αερισετε τα [...] ...αχρηστα [...]!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει