Ολόκληρο το σχέδιο της Ελλάδας για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων

Τι αναφέρει η έκθεση που έστειλε η ΕΕΑΕ στην Κομισιόν


ΕΛΛΑΔΑ
20:16
08/12/2015
Ολόκληρο το σχέδιο της Ελλάδας για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων
loading

H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (EEAE) υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Εθνική Έκθεση, που αφορά την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/70/EURATOM για τη διαχείριση των αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων στη χώρα μας.

Μεταξύ των εγγράφων που κοινοποιήθηκαν επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι:

- Το σχέδιο του «Εθνικού Προγράμματος» για τη διαχείριση των αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕΑΕ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

- Η απογραφή των ραδιενεργών αποβλήτων της χώρας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/70/Ευρατόμ, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση, από την παραγωγή έως και την τελική διάθεση, των ραδιενεργών αποβλήτων που παράγουν. Στην Ελλάδα:

•Απαγορεύεται η εισαγωγή πυρηνικών ή/και ραδιενεργών αποβλήτων για οποιοδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας, αποθήκευσης ή διάθεσης εντός των συνόρων της χώρας.

•Η διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα, θα πραγματοποιείται σε εγκατάσταση διάθεσης εντός της χώρας. Μέχρι την δημιουργία αυτής της εγκατάστασης, τα απόβλητα πρέπει να αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσης.

•Τα αναλωθέντα πυρηνικά καύσιμα του μοναδικού ερευνητικού αντιδραστήρα (του πειραματικού αντιδραστήρα του «Δημόκριτου») επιστρέφονται στη χώρα προέλευσης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει