Όλες οι ενέργειες και οι χειρισμοί που γίνονται στο Νοσοκομείο Σάμου με τις σορούς των προσφύγων, έχουν τη συγκατάθεση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κακλαμάνης, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σάμου, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα για τη διαδικασία πιστοποίησης θανάτου προσφύγων που βρίσκονται νεκροί στα παράλια του νησιού. Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης απαντά και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, που έκανε λόγο για αυθαίρετες και ψευδείς διαδικασίες πιστοποίησης θανάτου προσφύγων στο νησί: «Οι πνιγμοί είναι βίαιοι θάνατοι και υποχρεωτικά τα περιστατικά αυτά πρέπει να οδηγούνται σε ιατροδικαστική διερεύνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων. Το θέμα πρέπει να το δούμε με τρόπο ανθρωπιστικό πέρα από γραφειοκρατικά και τυπολατρικά ζητήματα, απαντά ο Ν. Κακλαμάνης.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σάμου, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από το ναυάγιο της 28η Οκτωβρίου και για δύο ημέρες, υπήρχαν στο νησί 17 σοροί, αναγνωρισμένες από συγγενείς πρώτου βαθμού, οι οποίοι και προσήλθαν στην κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου και εξέφρασαν το αίτημα να μην γίνει νεκροτομή για θρησκευτικούς λόγους. Ο διοικητής του Νοσοκομείου το μετέφερε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, και η διαδικασία που προτάθηκε ήταν να δηλώσουν οι συγγενείς στη γλώσσα τους και στα ελληνικά της επιθυμία τους – καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα αμφιβολίας αιτιών θανάτου. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται, είπε ο κ. Κακλαμάνης, και η όλη διαχείριση του θέματος περιλαμβάνει και την ταφή αυτών των ανθρώπων. «Βρίσκονται σε μια βάρκα και όλοι μαζί πέφτουν στη θάλασσα, τα μωρά φεύγουν από την αγκαλιά των γονιών τους και πνίγονται», είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Οι πρόσφυγες δηλώνουν βέβαιοι για τα αίτια θανάτου και εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να λειτουργήσουμε με λιγότερο οδυνηρό τρόπο για τους ίδιους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, και σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, θα έπρεπε οι συγγενείς να μπουν στη διαδικασία αποστολής της σορού στην Αθήνα, να περιμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας, νεκροτομής, εν συνεχεία, να αναζητήσουν χώρο για την ταφή του ανθρώπου τους για να μπορέσουν μετά να φύγουν και να συνεχίσουν το «ταξίδι» της προσφυγιάς. Είναι υπερβολικά άδικο, εμείς να προσπαθούμε για την απλούστευση των διαδικασιών και τη λιγότερη ταλαιπωρία των προσφύγων και να δεχόμαστε και κριτική» σημειώνει ο κ. Κακλαμάνης.

Σε περίπτωση που οι συγγενείς των προσφύγων θελήσουν να γίνει νεκροτομή ή δεν υπάρχουν συγγενείς και δεν έχει αναγνωριστεί το πτώμα, αυτή διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου – κάτι που βρίσκει αντίθετη την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία. Όπως δηλώνει ωστόσο ο κ. Κακλαμάνης, πρόκειται για μια διαδικασία που ακολουθείται χρόνια και βάσει αυτής βγαίνει το πόρισμα.