Σκληρή και μακροσκελής είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη, όπου απαντά στη ΔΕΥΑΞ, επιτίθεται στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της, αλλά επίσης και στη Βακουφική Επιτροπή.

Παρόλο που ο θόρυβος για το θέμα της εκσκαφής που έγινε σε εγκατελειμένο νεκροταφείο της Παλιάς Πόλης, φάνηκε να ατονεί τις τελευταίες μέρες, ο μειονοτικός βουλευτής παίρνει αφορμή από καταχώρηση της ΔΕΥΑΞ στον τοπικό τύπο και επανέρχεται με την ανακοίνωσή του. Μάλιστα, ο βουλευτής της Ξάνθης, φαίνεται να «τραβάει το σχοινί» σε ότι αφορά στην υπόθεση καθώς προχώρησε στην υποβολή σχετικής ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση Τσετίν:

Πιο αναλυτικά αναφέρει: «Σε μια παραληρηματική ανακοίνωση που βρίθει ασαφειών και παραθέτει επιχειρήματα που το ένα αναιρεί το άλλο, σε μια ανακοίνωση που στρέφεται κατά παντώς, και κυρίως κατά των πολιτών που επιχειρούν να διακόψουν ενέργειες ανάλγητες και ιερόσυλες, σε μια ανακοίνωση που εγκαλεί μερίδα του τοπικού Τύπου γιατί τολμά να τοποθετείται απέναντι σε πράξεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα, σε μια ανακοίνωση με την οποία επιχειρείται «καταμερισμός» ευθυνών προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των αρμοδίων, σε μια ανακοίνωση – μνημείο αλαζωνείας και έπαρσης, η ΔΕΥΑΞ και ο Πρόεδρός της καταστρατηγούν κάθε έννοια λογικής, προκαλώντας κάθε νοήμονα πολίτη του Νομού μας.

Γιατί μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί, ότι για τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ η εκσκαφή των οστών των προγόνων μας από τα μηχανήματα του Δήμου δεν αποτελεί επαρκή «ένδειξη» για τον ίδιο, ότι στον συγκεκριμένο σημείο υπήρξε κατά το παρελθόν μειονοτικό νεκροταφείο.

Γιατί, για τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ επαρκή ένδειξη αποτελούν μόνο οι «περιφράξεις» ή η «καταγραφή των θρησκευτικών χώρων σε επίσημα βιβλία και στα στοιχεία των αρμοδίων».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και ο αντιπρόεδρος του, αντί να εμμένουν σε αβάσιμους ισχυρισμούς και έωλα επιχειρήματα και να εξακολουθούν να διασύρουν τον ευατό τους και σύσσωμη την δημοτική διοίκηση, θα ήταν προτιμότερο στην ανακοίνωσή τους να ζητήσουν μια συγνώμη από αυτούς που έθιξαν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Το ότι δεν το έκαναν ούτε και τώρα, καταδεικνύει εν τέλει το ήθος τους. Το να διασύρουν τους εαυτούς τους, είναι προσωπική επιλογή και δικαιωμά τους. Το να διασύρουν ολόκληρη την δημοτική αρχή και να προσβάλλουν τους συμπολίτες μας, προκειμένου να αποσοβήσουν τις ευθύνες τους, είναι ντροπή τους.

Ντροπή που θα έπρεπε πρώτος να είχε νιώσει ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο οποίος και θα όφειλε να έχει λειτουργήσει άμεσα και αποφασιστικά.

Η ντροπή ανήκει, ωστόσο, και στην Διαχειριστική Επιτροπή Βακουφικής Περιουσίας Ξάνθης που με την ανεπάρκεια του Προέδρου και των μελών της και εξυπηρετώντας ξένα προς την μειονότητα συμφέροντα – όπως και κατά το παρελθόν έχω καταγγείλει – δημιουργεί κενά που κάποιοι τελικά είναι προθυμότατοι να καλύψουν.

Επειδή τα ήθη και οι παραδόσεις, σε όλες τις θρησκείες και τους πολιτισμούς, πολλώ δε μάλλο στην αρχαία Ελλάδα όταν οι πολεμικές συγκρούσεις σταματούσαν και οι αντίπαλοι στρατοί συναντιούνταν στο πεδίο της μάχης προκειμένου να περισυλλέξουν και να θάψουν με τις πρέπουσες τιμές τους νεκρούς, επιτάσσουν τον σεβασμό προς τους νεκρούς, καλώ την δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να αποκατασταθεί η θρησκευτική τάξη και το συναίσθημα των μειονοτικών συμπολιτών μας.»

Η ερώτηση Τσετίν στους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού:

«Ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε σε μια επαίσχυντη και ιερόσυλη πράξη που προσβάλει ζώντες και νεκρούς, θίγει το θρησκευτικό αίσθημα της μειονότητας και εκθέτει την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε πρόσφατα σε εργασίες εκσκαφής στο τέρμα της οδού Υδραγωγείου στην παλιά πόλη της Ξάνθης προκειμένου να κατασκευαστεί δεξαμενή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ).

Τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΞ, ωστόσο, προχώρησαν σε εκσκαφή σε βακουφικό οικόπεδο, όπου υπήρχε παλαιότερα μειονοτικό νεκροταφείο. Το αποτέλεσμα ήταν τα μηχανήματα του Δήμου σκάβοντας, να φέρνουν στην επιφάνεια τα οστά των αποθανόντων προγόνων μας και να βεβηλώνονται οι τάφοι.

Παρά το ότι ήταν σε γνώσει των αρμοδίων και παρά τις άμεσες, συνεχείς και σε όλους τους τόνους διαμαρτυρίες μας προς όλες τις κατευθύνσεις, η εκσκαφή δεν σταμάτησε. Αντίθετα, οι ευθύνες για την άδεια εκσκαφής έγιναν μπαλάκι μεταξύ ΔΕΥΑΞ και Δασαρχείου.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης υπέβαλαν αίτηση με την οποία ζητούσαν να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης. Το δικαστήριο, ωστόσο, αντί αυτού ανέβαλε την κρίση του επί της προσωρινής διαταγής για την επόμενη μέρα αφήνοντας να συνεχίζουν την βεβήλωση Όταν ήρθε η ημέρα της εξέτασης του αιτήματος αντί, έστω και τότε να σταματήσουν αυτό το γεγονός, απέρριψαν το αίτημα περί προσωρινής διαταγής, παρέχοντας εν λευκώ την άδεια στην ΔΕΥΑΞ να καταστρέφει το νεκροταφείο των προγόνων μας.

Επειδή, η βεβήλωση του νεκροταφείου έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα της μειονότητας,

Επειδή βεβηλώνονται οι τάφοι και προσβάλλονται οι νεκροί,

Επειδή, η ελληνική Πολιτεία εκτίθεται από τις μεμονωμένες πράξεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πότε και με ποιόν τρόπο προτίθεστε να προχωρήσετε στην αποκατάσταση του χώρου, όπου έγινε η εκσκαφή και η σύληση των τάφων;

2. Δικαιούνται οι δικαστικές αρχές, εν ονόματι της δικαστικής ανεξαρτησίας τους, και όταν ενεργούν αντί της διοικήσεως όπως είναι η προσωρινή διαταγή, να επιτρέπουν στους ΟΤΑ και στους οργανισμούς τους να προβαίνουν ακόμη και σε τέτοιου είδους ενέργειες, και να προσβάλλουν τα όσια και τα ιερά;»