Την αισιοδοξία του για την πορεία της τουριστικής σεζόν του 2025, παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, εκφράζει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της HORTEC.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε μια κατάσταση διεθνούς αβεβαιότητας. Τον ορίζοντα σκιάζουν πληθωρισμός, ακριβές μεταφορές, πολεμικές επιχειρήσεις, γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί, απειλές ύφεσης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να βλέπουμε μια υψηλή τουριστική ζήτηση». Ωστόσο σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη «δεν πρέπει να μας καθησυχάζει ούτε να μας δημιουργείται η εντύπωση πως θα είναι έτσι για πάντα». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανησυχητικά σημάδια σε επίπεδο προκρατήσεων και αεροπορικών slots για την Ελλάδα».
Εστιάζοντας στο στοίχημα της βιωσιμότητας για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Βασιλικός επισημαίνει ότι «βήματα γίνονται και είναι σημαντικά. Όπως το γεγονός πως πέρασε η πρόταση του ΞΕΕ με το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την κατάταξη των ξενοδοχείων με κριτήρια βιωσιμότητας και θα παρουσιαστεί αναλυτικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Αναφορικά με την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τονίζει ότι ειδικά οι μικρότερες επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να επιτύχουν την πράσινη και τεχνολογική μετάβαση που θα προσδιορίσει και το μέλλον τους.
Ειδική μνεία κάνει και για την βραχυχρόνια μίσθωση υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα για να εξισορροπήσει το φαινόμενο, ωστόσο σημειώνει ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από τις δοκιμασμένες πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί στο εξωτερικό κι έχουν φέρει αποτελέσματα. Εξακολουθούμε να παραμένουμε η μόνη δυτική χώρα που δεν έχει επί της ουσίας ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Και έτσι οι καταστροφικές συνέπειες της άμετρης ανάπτυξης του φαινομένου για την κοινωνία και την ταυτότητα των πόλεων και των προορισμών μας εντείνονται».
Όσον αφορά το στεγαστικό πρόβλημα και τη σύνδεσή του με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο κ. Βασιλικός τονίζει ότι «από την αγορά λείπουν 200.000 σπίτια, τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχουν πάνω από 300.000 ακίνητα σε μια και μόνη πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων, την Airbnb». «Αυτά είναι μείζονα ζητήματα που πρέπει επιτέλους να τα λύσουμε μέσα από μια συζήτηση βιώσιμης προοπτικής και κοινής λογικής και σίγουρα όχι φανατισμού κι αντιπαλότητας» υποστηρίζει.