Σε τροχιά μπαίνει ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας που εστιάζει στην άμυνα της χώρας και σε από αέρος επιθέσεις drones. Πρόκειται για υλοποίηση της σχετικής οδηγίας της πολιτικής ηγεσίας για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου που αφορά την επικαιροποίηση του αμυντικού δόγματος και την επένδυση στην αμυντική ικανότητα της χώρας, με βάση τις μακροπρόθεσμες ανάγκες, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των «Νέων».

Στη σύνταξη του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών η δημιουργία συστημάτων αντι-drone αποτελεί άμεση προτεραιότητα, σημειώνεται, ενώ στον ορίζοντα της Αθήνας βρίσκεται και η εποχή μετά τον Ερντογάν και το ισοζύγιο που θα διαμορφωθεί μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει προγραμματιστεί η προμήθεια συστημάτων για την υλοποίηση «θόλου» ο οποίος θα προστατεύει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στον Έβρο, τα ανατολικά νησιά και την προστασία κρίσιμων υποδομών εντός της ελληνικής επικρατείας.

Η συγκεκριμένη προτεραιότητα εντάσσεται επίσης στη μεταρρύθμιση που επιχειρείται με την «Ατζέντα 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην έμφαση που δίνεται πλέον στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ήδη ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλώνοντας πρόσφατα από την Ξάνθη ότι «υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου αντι- drone για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Η Ελλάδα θα στηριχθεί και στο know how των ισραηλινών Iron Dome και Drone Dome για να εξελίξει τα δύο συστήματα όσο αυτό είναι εφικτό και με δικά της μέσα που θα προέλθουν από το Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας.