Σε κάτεργο μετατρέπεται σταδιακά η αγορά εργασίας στον κλάδο των επισιτιστικών επαγγελμάτων, σερβιτόρων, μαγείρων και αυτών που απασχολούνται στη «λάντζα». Πρόκειται για τον πρώτο ουσιαστικά κλάδο μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που στο Βόλο δέχτηκε τα μεγαλύτερα χτυπήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αμοιβές πετσοκομμένες, καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων και νομοθεσίας και ανασφάλιστη εργασία σκιαγραφούν ένα εφιαλτικό σκηνικό που βιώνουν δεκάδες εργαζόμενοι.

Το τελευταίο ωστόσο διάστημα και με τη «βούλα» πλέον του νέου νόμου που ρυθμίζει εργασιακά θέματα και άνοιξε το δρόμο για «άλωση» μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ένας μετά τον άλλο οι εργοδότες των περισσοτέρων καταστημάτων εστίασης προχωρούν σταδιακά σε μειώσεις αποδοχών, τα εξαντλητικά ωστόσο ωράρια παραμένουν, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος.

Σε ειδικότητες όπως μάγειροι, βοηθοί μαγείρων, σερβιτόροι, βοηθοί κουζίνας οι κλαδικές συμβάσεις είναι συγκεκριμένες. Αποτελούν όμως παρελθόν στις περισσότερες επιχειρήσεις του Βόλου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του τοπικού συλλόγου εργαζομένων στα επισιτιστικά επαγγέλματα.

Το μεροκάματο «βαλκανικού τύπου» έχει ήδη προαναγγελθεί. Από 35 ευρώ στα 25 ευρώ σε βοηθούς κουζίνας και έπεται συνέχεια, για εργασία σπαστή, πρωί και απόγευμα, για 12 ώρες συνολικά εργασίας. Οι δε σερβιτόροι… που η εργασία τους σύμφωνα με την κλαδική τους σύμβαση πληρώνονταν από 45 ευρώ έως 65 ευρώ με σπαστό επίσης ωράριο και περίπου 12 ώρες απασχόληση την ημέρα, βλέπουν σταδιακά το μεροκάματο να εξατμίζεται με επίκληση την κρίση και τη μείωση μισθού. Δεν είναι τυχαίο ότι αισθάνονται πλέον τυχεροί οι περισσότεροι από όσους καταφέρνουν να πληρώνονται όπως παλαιότερα το ημερομίσθιό τους επί καθημερινής βάσης και όχι όποτε υπάρχει τζίρος στο μαγαζί.

Παράλληλα πληθαίνουν τα φαινόμενα των 101 ενσήμων, ίσα- ίσα δηλαδή για να μπουν στο ταμείο ανεργίας, ενώ πολλοί είναι οι υπάλληλοι που ούτε αυτά δεν συμπλήρωσαν για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.