Ο καιρός αναμένεται να θυμίζει Χειμώνα περισσότερο τις επόμενες ώρες, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν έντονα φαινόμενα, όπως βροχές και καταιγίδες, ενώ τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Τρίτη (9/1) αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα, που είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα στο Νομό Μαγνησίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την ανατολική νησιωτική χώρα, στα δυτικά γρήγορα θα σταματήσουν, ενώ από το απόγευμα στα ανατολικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους 7 με 8 μποφόρ. Στα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 και σταδιακά στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Επίσης, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 8 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 12 με 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Τσουχτερό κρύο

Ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, ανέφερε ότι την Τρίτη το κρύο θα είναι τσουχτερό και θα γίνει αισθητό ήδη από τις πρωινές ώρες στα βόρεια, ενώ στην Αττική και νοτιότερα από τις απογευματινές ώρες. Έτσι, αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές, ενώ θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Μπόρες και καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας στο Αιγαίο ενώ οι πρώτες χιονοπτώσεις θα εντοπιστούν στα βόρεια, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.

Από το πρωί της Τρίτης βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά, εκτός από τα δυτικά και την Πελοπόννησο όπου δεν θα έχουμε φαινόμενα. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν στο Αιγαίο και θα είναι πιο έντονες στα πιο ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Από το απόγευμα και προς το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε στα ανατολικά ηπειρωτικά πάνω από τα 500 με 1000 μέτρα.

Χάρτης με τις χιονοπτώσεις

Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρει ότι βαρομετρικό χαμηλό από το Νότιο Ιόνιο, κινούμενο ανατολικά θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την Τρίτη (9/1), με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα νότια τμήματα, ενώ παράλληλα η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών σε συνδυασμό με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βορειοανατολικής χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για τη Δευτέρα (8/1) οι βροχοπτώσεις στα δυτικά τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά, επηρεάζοντας έως τις νυχτερινές ώρες την Πελοπόννησο, τα νησιά του Νοτίου και Ανατολικού Αιγαίου. Τοπικές βροχές αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.

Χάρτης με το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής από τη Δευτέρα 08/01 έως και την Τρίτη 09/01/2024

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη 09/01, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

-Οι τοπικές χαλαζοπτώσεις στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο

-Η σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ

-Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, όπου θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.