Η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Tiger Lillies την οποία σταθερά συμπεριλαμβάνουν στις παγκόσμιες περιοδείες τους. Από το 2003 που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη χώρα μας, μέχρι και σήμερα, το θρυλικό αυτό τρίο της «Μπρεχτικής… όπερας του δρόμου», επιστρέφει συχνά στην Ελλάδα, ξεσηκώνοντας κάθε φορά το φανατικό κοινό τους.

Οι ευρηματικοί Tiger Lillies στην ωριμότερη φάση της καριέρας τους, ήρθαν και πάλι στην Ελλάδα για λίγες παραστάσεις στο Half Note Jazz Club, (10, 12-15 Ιανουαρίου) και αυτή τη φορά έφεραν μαζί τους, εκτός από τα θρυλικά τραγούδια τους και τη νέα δισκογραφική δουλειά τους, «Lessons in Nihilism».

Ο Martyn Jacques, ο frontman της θρυλικής μπάντας μιλάει στο Newsbeast.gr για όλα.

Επιστρέφετε στην Ελλάδα και μαζί σας φέρνετε σε παγκόσμια πρώτη κομμάτια από τη νέα σας δουλειά. Πρόκειται για μια έκφραση αγάπης στο ελληνικό κοινό σας;

Ναι, αγαπώ την Ελλάδα και έχω πολλές χαρούμενες αναμνήσεις με ανθρώπους και σε διάφορα μέρη εδώ. Δεν είμαι σίγουρος, αν αποτελεί απόδειξη της αγάπης μας ότι φέρνουμε το νέο μας άλμπουμ εδώ, αλλά στην Ελλάδα έχουμε κάνει μερικά σπουδαία σόου.

Θυμάστε την πρώτη σας συναυλία στην Ελλάδα; Ποια στιγμή από όλα τα live που έχετε κάνει μέχρι σήμερα θεωρείτε ως την πιο συναρπαστική;

Μου αρέσει όταν ήρθαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για συναυλία και ήμασταν εντελώς άγνωστοι. Οι παραγωγοί ήταν τόσο «αστείοι». Πήραν τα έργα τέχνης από τα πρώτα μας άλμπουμ, έφτιαξαν αφίσες και τις κόλλησαν σε όλη την Αθήνα. Μια ημέρα, ένας από τους παραγωγούς μάς σύστησε έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος περνούσε 8 ώρες κάθε βράδυ να κολλάει τις αφίσες μας παντού. «Μάτωσαν τα δάχτυλά του» καυχήθηκε με περηφάνια ο παραγωγός. Μας έβγαλαν στο κοινό για 6 εβδομάδες, τις πρώτες τέσσερις δεν εμφανίσθηκαν πολλοί. Αλλά (σ.σ. αυτοί οι λίγοι) πρέπει, φεύγοντας από την παράσταση, να είπαν για εμάς στους φίλους τους, γιατί την τελευταία εβδομάδα υπήρχαν ουρές έξω από το θέατρο.

Η αγάπη σας για το ρεμπέτικο τραγούδι πώς προέκυψε;

Μου αρέσουν τα παλιά πράγματα, τα «νεκρά πράγματα της ιστορίας». Τραγουδώ για τους άστεγους, τους φτωχούς, τους εγκληματίες, τις πόρνες, τους πεινασμένους, τους μοναχικούς ανθρώπους. Άκουσα τα τραγούδια τους (σ.σ. των ρεμπετών) και διάβασα τη μετάφραση των στίχων τους. Έμοιαζαν με τα τραγούδια μου… Είχαν το ίδιο πνεύμα κι έτσι τα αγάπησα (σ.σ. τα ρεμπέτικα).

Διάβασα σε μία παλαιότερη συνέντευξή σας ότι δεν σας αρέσει η ροκ μουσική. Και μου έκανε εντύπωση, σας έχω στο μυαλό μου ως έναν ροκ τύπο. Γιατί δεν σας αρέσει η ροκ μουσική;

Δεν είναι ότι την αντιπαθώ. Αλλά είναι μία επιχείρηση και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους σε αυτήν ενδιαφέρονται να βγάλουν πολλά χρήματα. Αυτό την κάνει εμπορική και αυτό δεν είναι πραγματικά συναρπαστικό ή πειραματικό. Είναι για να ευχαριστήσουν την αγορά να τους δώσει αυτό που θέλουν. Τα συγκροτήματα ενός είδους μουσικής (σ.σ. οποιουδήποτε είδους) τείνουν να παίζουν τις ίδιες εκδοχές στα τραγούδια του είδους… Σου αρέσει η ραπ μουσική; Η Έθνικ; Η Death metal; Και όλα τα συγκροτήματα ντύνονται με το στυλ του είδους τους. Πουλήστε, πουλήστε, πουλήστε.

Βρίσκεστε μονίμως σε περιοδεία. Διάβασα κάπου ότι κάνετε περισσότερες από 200 συναυλίες τον χρόνο. Υπάρχει κάποιο μέρος που δεν έχετε πάει; Και γιατί;

Δεν έχουμε πάει ποτέ στην Ιαπωνία, στην Ινδία και στην Αφρική. Υποθέτω δεν βρήκαμε τους σωστούς παραγωγούς.

Είστε ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Ρωσία, ενώ έχετε εμφανιστεί και στο Ισραήλ. Θα εμφανιζόσασταν ξανά σε αυτές τις δύο χώρες;

Όχι αυτή τη στιγμή.

Με την πολιτική ασχολείστε; Πώς βλέπετε όλα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως;

Όχι, μισώ την πολιτική. Είναι σαν τη μουσική βιομηχανία. Σε ποια παράταξη ή κόμμα ανήκεις; Θα πρέπει να ντύνεσαι στο στυλ των πολιτικών σου πεποιθήσεων. Οι αναρχικοί στα μαύρα είναι μια καλή ιδέα. Φασίστες ξυρίστε τα κεφάλια σας. Η πολιτική είναι απλό πράγμα: σκεφτείτε ένα καλό σύνθημα και γράψτε το στον τοίχο!

Τι θα δούμε στις εμφανίσεις σας στο Half Note Jazz Club;

Το «Lessons in Nihilism» (σ.σ. το νέο τους πρότζεκτ). Αμφιβάλλετε για όλα, μην εμπιστεύεστε τις διαφημιστικές εκστρατείες, μην ακολουθείτε την αγορά, μην ακολουθείτε τα κλισέ, τα δόγματα, τα κόμματα. Εκτός από αυτό, θα παίξω ακορντεόν και θα τραγουδήσω….

Πληροφορίες

Ημέρες & ώρες:
Παρασκευή & Σάββατο 22:30
Κυριακή & Δευτέρα 21:30
Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310
Τιμές εισιτηρίων: από 20€
Προπώληση εισιτηρίων: halfnote.gr
Πληροφορίες: 210 9213310