Τα «έξυπνα» σπίτια προσφέρουν άνεση, ασφάλεια, αλλά και διαφορετικού τύπου κινδύνους. Αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυό σας, όχι μόνο μπορεί να αποκτήσει αρχεία και στοιχεία που είναι πολύτιμα ή προσωπικά, αλλά να παρέμβει και να ελέγξει το οικιακό σύστημα ασφαλείας.

Το θέμα, λοιπόν, είναι να κατανοήσουμε τους κινδύνους και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να απολαμβάνουμε άφοβα τα οφέλη της τεχνολογίας. Αυτό μπορεί να γίνει με ορισμένα απλά βήματα.

  • Είναι δελεαστικό για τον καθέναν να αποκτήσει ακόμα ένα «έξυπνο» gadget, όπως ένα ηχείο ή έναν θερμοστάτη. Αλλά είναι πιο σημαντικό να βεβαιωθεί ότι πραγματικά το χρειάζεται. Πλην του κόστους, υπάρχει και ένας σημαντικός λόγος ασφαλείας: όσο πιο εκτεταμένο το δίκτυο των «έξυπνων» συσκευών, τόσο περισσότερο εκτεθειμένο σε ηλεκτρονικές απειλές. Πριν αγοράσετε, λοιπόν, σκεφτείτε και αυτή την παράμετρο.
  • Πολλοί δρομολογητές (router) χρησιμοποιούν έναν γενικό κωδικό πρόσβασης. Αυτός, φυσικά, είναι εξ ορισμού «εύκολος», άρα ευάλωτος. Έτσι, πρώτη δουλειά σας, μόλις τον εγκαταστήσετε, είναι να περάσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνετε αυτό διαφέρει ανά συσκευή, αλλά η βασική ανάγκη είναι η ίδια: το router σας πρέπει να έχει ισχυρό κωδικό.
  • Μην ξεχνάτε να κάνετε update στο λογισμικό των συσκευών σας. Οι περισσότερες συσκευές είναι προγραμματισμένες να το κάνουν αυτόματα, αλλά υπάρχουν αρκετές που ζητούν ρύθμιση από εσάς και σας ζητούν να ορίσετε πότε θα γίνεται η αναβάθμιση του λογισμικού. Προτιμήστε την επιλογή «αυτόματα». Ο λόγος είναι ότι και η παραμικρή «τρύπα» μπορεί να γίνει… πύλη για τους ηλεκτρονικούς εισβολείς.
  • Είναι πολύ πιθανό να αγοράσουμε ένα καινούργιο laptop ή μια άλλη «έξυπνη» συσκευή, αλλά είναι μάλλον απίθανο να σκεφτούμε να αλλάξουμε router. Κι όμως, αυτό είναι η καρδιά του δικτύου μας. Ένας παλιός ή (ακόμα χειρότερα) απαρχαιωμένος δρομολογητής σημαίνει ότι είμαστε ανοχύρωτοι σε σύγχρονες απειλές. Ελέγχουμε, λοιπόν, πόσο σύγχρονη είναι αυτή η κομβική συσκευή και την αντικαθιστούμε όποτε πρέπει.
  • Πολλές «έξυπνες» συσκευές ελέγχονται μέσω εφαρμογής για κινητά και θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό για την καθεμία. Η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για όλα είναι πολύ βολική, αλλά είναι και ένας… εφιάλτης ασφαλείας. Εάν ένας από αυτούς τους λογαριασμούς παραβιαστεί και ο κωδικός πρόσβασης αποκαλυφθεί, είναι σίγουρο ότι οι ηλεκτρονικοί εισβολείς θα τον δοκιμάσουν και σε άλλα σημεία. Σκεφτείτε να δοκιμάσετε έναν code generator για την παραγωγή τυχαίων κωδικών και έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να τους θυμάστε όλους.
  • Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης είναι ένα σημαντικό βήμα ασφαλείας. Αλλά μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA). Έτσι, ακόμα κι αν ένας χάκερ πάρει στα χέρια του τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν θα μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό σας χωρίς άλλη μορφή ελέγχου της ταυτότητάς του (π.χ. μέσω μηνύματος και αποστολής προσωρινού κωδικού στο κινητό). Δείτε τις οδηγίες κάθε συσκευής ή κάθε εφαρμογής και αξιοποιήστε αυτή τη δυνατότητα.
  • «Όχι όλα τα αβγά σε ένα καλάθι»: η παροιμία ισχύει και για την ασφάλεια του οικιακού μας δικτύου. Έτσι, ένα σημαντικό βήμα ασφαλείας είναι να δημιουργήστε πολλαπλά δίκτυα στο σπίτι σας, συνδέοντας τις «έξυπνες» συσκευές σε διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν παραβιαστεί ένα σημείο του δικτύου σας, η ζημιά και ο κίνδυνος θα περιοριστούν σε συγκεκριμένες συσκευές και δεν θα επηρεαστεί το σύνολο του «έξυπνου» σπιτιού.
  • Τέλος, κάτι αυτονόητο πλέον: εγκαθιστούμε σε υπολογιστές και κινητά συστήματα antivirus και ενεργοποιούμε τα firewalls σύμφωνα με τις υποδείξεις του συστήματος που χρησιμοποιούμε. Και, φυσικά, ελέγχουμε για την τακτική ενημέρωσή τους: οι ηλεκτρονικές απειλές εξελίσσονται διαρκώς, το ίδιο πρέπει και η ασφάλεια των συστημάτων μας.