Η τιμή του βαρελιού ενός είδους αμερικανικού αργού, που βυθίστηκε χθες Δευτέρα βαθιά σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στην ιστορία, εξαιτίας του κορεσμού της αγοράς και της κατάρρευσης της ζήτησης εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ανέκαμψε σήμερα στην αγορά της Ασίας, επανερχόμενο μετά την έναρξη των συναλλαγών λίγο πάνω από το μηδέν.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο ανερχόταν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς στο 0,56 δολάριο, έναντι των –37,63 δολαρίων, της τιμής χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην οποία είχε κλείσει χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Η διαπραγμάτευση των συμβολαίων παράδοσης για τον Μάιο τερματίζεται σήμερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι ΗΠΑ θα προσθέσουν 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού στο στρατηγικό τους απόθεμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει την ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου για να αγοράσει 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού και να τα προσθέσει στο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.

«Θα ανεφοδιάσουμε πλήρως το στρατηγικό μας απόθεμα πετρελαίου», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως η κυβέρνησή του θα αγοράσει «ως και 75 εκατομμύρια βαρέλια» για να το καλύψει πλήρως. Ο Ρεπουμπλικάνος έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Η τιμή του αργού κατέρρευσε χθες στις διεθνείς αγορές. Οι τιμές ορισμένων ειδών αμερικανικού αργού υποχώρησαν μάλιστα κάτω από το μηδέν — με άλλα λόγια, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών πληρώνουν τους πελάτες τους για να αγοράσουν.

Το κραχ του αιώνα στο πετρέλαιο: Ιστορική κατάρρευση της τιμής του αργού, κάτω από 0 δολ. το βαρέλι

Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάρια βαρέλι.

Αυτό σημαίνει πως τα αποθέματα είναι πιο πολλά από την παραγωγή και η ζήτηση μικρή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κι έτσι όσοι έχουν αποθέματα πληρώνουν για να ξεφορτωθούν το εμπόρευμα τους στην τιμή του -37,63 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές, αλλά και οι κερδοσκόποι, είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

Η αγορά του πετρελαίου γνωρίζει ισχυρή πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις σε πολλές χώρες και η παράλυση σειράς οικονομιών εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού έχουν προκαλέσει σφοδρή μείωση της ζήτησης. Και οι επενδυτές περιμένουν ακόμη χειρότερες ημέρες, αφού βαθιά ύφεση αναμένεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά πλημμύρισε με πετρέλαιο χαμηλού κόστους, αφού η Σαουδική Αραβίας, ισχυρό μέλος του ΟΠΕΚ, εξαπέλυσε πόλεμο τιμών κατά τις Ρωσίας για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι τις αγοράς.

Οι δύο χώρες έβαλαν τέλος στις διαφορές τους αποδεχόμενες, μαζί με άλλες χώρες, την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως με στόχο την σταθεροποίηση των αγορών που πλήττονται από τον ιό.

Όμως, οι τιμές συνέχισαν να κατρακυλούν όταν έγινε προφανές ότι η μείωση της παραγωγής δεν θα μπορέσει να ισοφαρίσει την κατάρρευση της ζήτησης.