Παράταση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Επιστολή σε Τσακαλώτο για το θέμα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
16:59
24/05/2018
Παράταση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο
3
loading

Την παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2019 του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 74 του Ν.4509/2017, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Η παράταση ζητείται διότι, όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την παράτασή τους μέχρι 30/6/2018, καθώς οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά έχουν αυξηθεί (περίπου 33% το πρώτο τρίμηνο του 2018).

Επίσης, το ΟΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση τη μόνιμη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που προβλέπονται στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ως μέτρο για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, που είναι «ευάλωτες» σε εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Όπως σημειώνεται, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ από 1/7/2018 θα οδηγήσει:

 • Στην αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών). Η μείωση του εισοδήματος των νησιωτών με δεδομένη την εφαρμογή της μείωσης του ετήσιου αφορολόγητου ποσού θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων.
 • Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, στα οποία τα συγκεκριμένα νησιά διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός.
 • Στη μη είσπραξη των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που παρατηρείται σε κάθε αύξηση φορολογικών συντελεστών.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. Αυτά που γράφετε είναι ψέματα και ανακρίβειες και το γνωρίζετε πολύ καλά!
  Οι τιμές ήταν πάντα ενιαίες για όλη την ελλάδα για τους καταναλωτές και
  θα εξακολουθήσουν να είναι! Την διαφορά 7% του μειωμένου ΦΠΑ έβαζαν στην
  τσέπη αισχροκερδώντας οι επιχειρήσεις! Αν δείτε όλα τα φυλάδια εβδομαδιαίες
  μηνιαίες προσφορές των σούπερ μάρκετ των πολυκαταστημάτωνμ και όλων των άλλων επωνύμων κλπ,
  ουδέποτε υπήρξε μειωμένη τιμή στα νησιά!
  Γι αυτό λοιπόν η εξίσωση επιβάλλεται, πρέπει όλα τα καταστήματα της ελλάδος να πληρώνουν το ίδιο ΦΠΑ
  Αφού έχουν ίδιες τελικές τιμές είτε είναι στην παραμεθόριο ή σε άλλο νησί κλπ
  Αν κάποιο ποσοστό μεταφερόταν στους καταναλωτές τότε το συζητάγαμε, αλλά πρόκειτε για ανεχόμενη για πολλά χρόνια αισχρικέρδεια!!
  Αε βάρος των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών Ντροπή τόσα χρόνια! Αν θέλετε το δημοσιεύετε αλλά αυτή είναι η αλήθεια που κρύβετε!!!

 2. avatar Social Distortion

  Εστειλαν επιστολή...

 3. avatar Κωστίκας

  4η στην τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη η Ελλάδα, μην ρωτήσετε για τους μισθούς, στους μισθούς είμαστε ΠΟΛΥ χαμηλά στην λίστα. Οπότε γενικά καλό είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλη την χώρα έστω και λίγο γιατί με την αύξηση της τιμής του αργού μας βλέπω να πληρώνουμε την βενζίνη 2.5 ευρώ και κατά συνέπεια όλα τα καταναλωτικά αγαθά κατά πολύ ακριβότερα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει