Με την κυβέρνηση να έχει στραμμένο το βλέμμα της στις κάλπες, πραγματοποιείται από σήμερα η εξ αποστάσεως και με συνοπτικές διαδικασίες η δεύτερη αξιολόγηση  από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.  

Οι τριήμερες επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα επικεντρωθούν στο δημοσιονομικό πεδίο και κυρίως στον πολυετή Προϋπολογισμό που θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση  έως τα τέλη Απριλίου,  εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει  ότι το Πρόγραμμα θα κατατεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά όλες οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν από την  επόμενη κυβέρνηση. Επί τάπητος θα τεθούν και οι συστάσεις για τους  νέους πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες  που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2024 και θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. 

 Τα ζητήματα που θα αξιολογηθούν

Σύμφωνα με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από την 1η αξιολόγηση έμφαση θα δοθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στη μεταρρύθμιση  της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ειδικότερα:

Για  τον νέο φορέα ακινήτων στόχος είναι η  επικύρωση σύμβασης από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου 2023 και η λειτουργία του νέου φορέα στο τέλος του 2023.

Στο πεδίο της κτηματογράφησης στόχος είναι έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Στις  ληξιπρόθεσμες οφειλές στόχος   είναι η πλήρης εκκαθάριση των οφειλών  των συντάξεων έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει ταχύτητες προκειμένου να περιορίσει τις εκκρεμότητες.  Μετά τις εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, οι οποίες τείνουν πλέον προς τον μηδενισμό τους, τρέχουν οι διαδικασίες για να κλείσει οριστικά μέχρι τον Απρίλιο του 2023 και ο φάκελος των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις, σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια, και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι  εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.Οι 26.000 ασφαλισμένοι από τους παραπάνω πρόκειται να πληρωθούν την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι 17.000 έχουν ήδη πληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

–  Στο πεδίο της δικαιοσύνης θα εξεταστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα . Στόχος είναι η κατάθεση μήνυσης με ψηφιακή υπογραφή και ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων. Παράλληλα η ηλεκτρονική ενημέρωση πορείας μήνυσης από την κατάθεση μέχρι την αμετάκλητη έκδοση απόφασης ή θέση στο αρχείο.

Στoν τομέα της  πρωτοβάθμιας υγείας, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα  λόγω της έλλειψης κυρίως στην Αττική ενδιαφέροντος από γιατρούς  για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της υποχρεωτικότητας για τους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι.

Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.  Ηδη έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα της  κωδικοποίησης της νομοθεσίας που διέπει το ατομικό εργατικό δίκαιο.

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα λόγω των εκλογών που μπλοκάρουν  τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί. Πολλές από τις προθεσμίες που έχουν δοθεί θα επανεξεταστούν και θα μετατεθούν χρονικά.