Οι επαφές του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ομολόγους του για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους σε μια νέα συμφωνία για το χρέος βρίσκονται στο μικροσκόπιο του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια «επίθεση γοητείας» έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη ορισμένων εκ των ευρωπαίων εταίρων της σχετικά με μια νέα συμφωνία για το χρέος, όμως μένει να φανεί αν η Γερμανία θα υποχωρήσει ως προς τις σχετικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Η περιοδεία ξεκίνησε την Κυριακή, με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, να συναντά τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, με τον τελευταίο να σημειώνει ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έμοιαζε με έναν τοξικομανή, περιμένοντας για μια ακόμη μεγάλη δόση βοήθειας και προσθέτοντας ότι έπρεπε να ξεφύγει από το χρέος, καθώς δεν θέλει να λάβει άλλα δάνεια.

Παράλληλα, ενώ ο γάλλος πολιτικός τόνισε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι «απαράδεκτο», δεν τίθεται θέμα η Γαλλία να ακυρώσει το ελληνικό χρέος.

Όπως επισημαίνει στο CNBC ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής G10 FX της BofA Merrill Lynch Global Research, Θάνος Βαμβακίδης, είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα είδος ελάφρυνσης τους χρέους, σημειώνοντας ότι είναι παρά πολύ υψηλό.

Προκειμένου να γίνει βιώσιμο, επισημαίνει, το πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ και να το διατηρήσει για πάντα, κάτι που είναι εντελώς αδύνατο.

Οι μόνες χώρες που το έχουν καταφέρει αυτό για μια δεκαετία, είναι εκείνες που διαθέτουν πετρέλαια, τονίζει.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος αναλυτής χαρακτήρισε την περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του έλληνα πρωθυπουργού ως «επίθεση γοητείας», σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στη Γερμανία σχετικά με μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ενδεχόμενο στο οποίο το Βερολίνο αντιστέκεται σθεναρά έως τώρα και εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να αλλάξει στάση, όπως αναφέρει στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτήw της CMC Markets, Μάικλ Χιούσον.

Τέλος, τονίζεται ότι η μεγάλη ανησυχία των αγορών για αυτή την εβδομάδα είναι πόσο διάστημα θα απαιτηθεί προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, τονίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Ava Trade.

Όπως αναφέρει, ο φόβος αυτός μεταξύ των επενδυτών έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να χάσει το 40% της αξίας της, μια τάση που ενδεχομένως να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει σύντομα λύση.