«Διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σε εξέλιξη. Αν δεν γινόταν, θα είχαμε ήδη κλείσει συμφωνία αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών» υπογράμμισε στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως η τρόικα διαψεύστηκε στις προβλέψεις της ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2014, «τα αποτελέσματα του οποίου αναγνωρίζει». Το ίδιο συνέβη, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος στο Λονδίνο δήλωσε πως συμφωνεί με τον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών». Εκείνο ωστόσο που αποκρύπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τον κ. Σταϊκούρα, είναι ο τρόπος επίτευξης του στόχου αυτού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών στο 44%, κάτι που σημαίνει πως δεν θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις όπως έχει υποσχεθεί. Για να είναι δε, ισοσκελισμένος ο Προϋπολογισμός του 2015, θα πρέπει οι φόροι να αυξηθούν κατά 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 4,5 δισ. ευρώ. Το μόνο αλλά κύριο που παραλείπει να μας πει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι το ποιους φόρους θα αυξήσει…» παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στο απερχόμενο οικονομικό έτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διέκρινε «ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ανάκαμψης των επενδύσεων και ενίσχυσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών», που καθιστούν, όπως τόνισε, βάσιμη την πρόβλεψη για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οριακή υποχώρηση της ανεργίας και επιτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους για τρίτη συνεχή χρονιά. Η φυσιογνωμία του δημόσιου χρέους, υπογράμμισε, έχει βελτιωθεί καθώς η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά υπερδιπλασιαστεί, το μέσο σταθμικό επιτόκιο νέου δανεισμού έχει μειωθεί και οι δαπάνες για τόκους έχουν υποχωρήσει. «Όλα αυτά έχουν συντελέσει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους και οι αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012 είναι επαρκώς σαφείς ως προς την υποχρέωση των εταίρων και δανειστών μας, για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτής, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ο Προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, και είναι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημοσιονομικά ισοσκελισμένος» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,9%, με βάση την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν απέρριψε την ύπαρξη «υψηλών και αυξημένων κινδύνων και αβεβαιότητας που προέρχονται κυρίως από το διεθνές περιβάλλον», αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε, «τα τρία τελευταία χρόνια αποτελούν στο δημοσιονομικό πεδίο καλό οδηγό για τη χώρα». Και πρόσθεσε πως παρότι η τρόικα διακρίνει όντως ύπαρξη «σημαντικού δημοσιονομικού κενού για το 2015, για την κάλυψη του οποίου ασκεί πράγματι μεγάλες πιέσεις και προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις», από την άλλη, «όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί και φορείς προβλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης – βεβαίως με αποκλίσεις ως προς το ύψος των επιτευγμάτων». Η θετική αυτή εξέλιξη, θα φέρει σε σύντομο χρόνο τη βελτίωση των δεικτών της ανεργίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας.