Η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ των παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και μιας κοινής προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μηχανισμού στήριξης.

Αναλυτικότερα, τονίζει ότι το υψηλότερο έλλειμμα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, δεν πρέπει όμως να οδηγήσει την Τρόικα να ζητήσει πρόσθετα μέτρα, αλλά να επιλέξει να αναθεωρήσει τους στόχους του μνημονίου, οι οποίοι απέχουν μακράν των αρχικών προβλέψεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ελληνικό εμπόριο είναι η αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ύφεση και όχι του ελλείμματος από την Eurostat. Η πορεία του εμπορίου ακολουθεί και επηρεάζεται από τον οικονομικό κύκλο σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι το ΑΕΠ συνολικά.

Μια μικρή μεταβολή μπορεί να οδηγήσει σε δυσανάλογα μεγάλη μεταβολή του εμπορίου, αφού κάθε 2% μείωση του ΑΕΠ δημιουργεί 20% πτώση στο εμπόριο.

Ενώ, όμως, οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν την εξασφάλιση μιας κοινής συνισταμένης των κοινωνικών εταίρων, δυστυχώς δεν έχουν τη συναίνεση των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ώστε με ισχυρά επιχειρήματα να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις των δανειστών-ελεγκτών μας στις αυξανόμενα υπερβολικές απαιτήσεις τους. Η οικονομική και κοινωνική επιδείνωση είναι πλέον εμφανής και καταγράφεται στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ο περιορισμός των απαιτήσεων της Τρόικας είναι εθνική υπόθεση και το ελληνικό εμπόριο λέει όχι στην καταιγίδα πρόσθετων φόρων, όχι στον εφιάλτη των απολύσεων, όχι στην αύξηση του ΦΠΑ, όχι σε νέο ψαλίδι μισθών και συντάξεων, όχι στις περικοπές των δημόσιων επενδύσεων, όχι στη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η διαπραγμάτευση για τα μέτρα του 2011 θα είναι σκληρή και η εβδομάδα που διανύουμε πολύ κρίσιμη για το τι ζητάει η Τρόικα, για το τι θα αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση και για το τι θα συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Οι προβλέψεις είναι ότι τα «πέτρινα χρόνια» θα διαρκέσουν για τη χώρα μας πέραν του 2013, αφού τα μαθηματικά δεν βγαίνουν αναφορικά με έλλειμμα, χρέος και ΑΕΠ, ενώ το 2011 φαίνεται ότι θα είναι η δυσκολότερη χρονιά του κύκλου της βαθειάς ύφεσης, καταλήγει η ανακοίνωση.