Τον κώδωνα τους κινδύνου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούει αξιωματούχους της ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά τους επισημαίνει θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ταξιδιωτικοί και οι συνοριακοί περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού δεν θα πλήξουν το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Το Βέλγιο -που έχει επιβάλει οριζόντια απαγόρευση σε όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις προς και από το έδαφός του- και η Γερμανία υφίστανται ιδιαίτερες πιέσεις αναφορικά με τους τελευταίους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, που σύμφωνα με την Κομισιόν είναι υπερβολικοί.

Η Αυστρία και η Τσεχία όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραπονέθηκαν για αυστηρότερους ελέγχους στα υπό κανονικές συνθήκες ανοικτά σύνορα με τη Γερμανία, μια κίνηση που το Βερολίνο δικαιολόγησε με την ανάγκη να περιοριστούν οι εξάρσεις των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Η πρόκληση εδώ είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ των περιορισμών για τα μη απαραίτητα ταξίδια και της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ ενόψει των συνομιλιών μεταξύ των 27 ηγετών την Πέμπτη για τον κορονοϊό για τα ταξίδια και τα σύνορα.

Οι 27 ηγέτες θα συμφωνήσουν να διατηρήσουν σε ισχύ τους περιορισμούς για ταξίδια αναψυχής, σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής τους ανακοίνωσης, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι σε συζητήσεις για να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά για απαραίτητες μετακινήσεις και εργαζομένους στα σύνορα.