Από την πρώτη μέρα που δραστηριοποιήθηκε στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός άσκησε μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο μας. Σήμερα, ήρθε η στιγμή για την πλήρη ανάπτυξη μιας από τις ιστορικά μεγαλύτερες απευθείας ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα την καταστήσει κορυφαία χώρα-παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας γυρίζουν σελίδα με ένα αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο ύψους $1,9 δισ. που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Η νέα σύμβαση

Μία νέα σύμβαση κρίνεται απαραίτητη αφού οι μεταβαλλόμενες συνθήκες καθιστούν την αρχική σύμβαση (2004 και 2006) ανεπίκαιρη και απαιτούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του επενδυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη και λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Μία νέα σύμβαση, με όρους επενδυτικού δικαίου και εναρμονισμένη με τις υπόλοιπες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, παρέχει ένα σταθερό λειτουργικό περιβάλλον για την ομαλή υλοποίηση της επένδυσης, με το οποίο θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητά της.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να καταστεί μία από τις κορυφαίες χώρες-παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη. Ενώ η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, γίνεται πηγή ευημερίας για όλους.

Το νέο, αναβαθμισμένο, σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας προβλέπει αυξημένα αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό.

Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος, περισσότερες θέσεις εργασίας, εμβληματικά αναπτυξιακά έργα για την τοπική κοινωνία, προσέλκυση επενδύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς και επιπλέον μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τα κύρια οφέλη της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας

Τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι πολύπλευρα και μας αφορούν όλους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οφέλη για το κράτος και την εθνική οικονομία: Με τη νέα σύμβαση προβλέπονται επενδύσεις ύψους $1,9 δισ. για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Παράλληλα, τα εκτιμώμενα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, το φόρο εισοδήματος και τις κοινωνικές εισφορές εκτιμώνται στα 2+ δισ. Τα έσοδα από τα μεταλλευτικά δικαιώματα για το κράτος και την τοπική κοινωνία προβλέπονται στα €191+ εκ. Τέλος, η αξία των εξαγωγών, που θα συμβάλουν στην μείωση του ελλείμματος στο εθνικό ισοζύγιο πληρωμών προβλέπεται στα €11,3 δισ.
  • Οφέλη για την τοπική κοινωνία: Το έργο θα δημιουργήσει 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών. Επιπλέον προβλέπονται €70 εκ. για εμβληματικές επενδύσεις στον Δήμο Αριστοτέλη, έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
  • Οφέλη για το περιβάλλον: Η επένδυση έχει έντονο πράσινο χαρακτήρα αφού προβλέπεται σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις Σκουριές, αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακα, ειδικές προβλέψεις για την διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης, προστασία των υδάτινων πόρων, 24/7 σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και συνεχής περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στο μέλλον

Η εταιρεία δρομολογεί βασικές τεχνικές εργασίες στο έργο των Σκουριών, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων εργασιών στον σχεδιασμό του έργου και αναθεωρήσεις στη μελέτη σκοπιμότητας για την εκτίμηση του ύψους των απαιτούμενων επενδύσεων. Το έργο αναμένεται να λειτουργήσει για περίπου 23 χρόνια με βάση τα τρέχοντα αποθέματα, αρχικά ως συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης, και στην συνέχεια αποκλειστικά με υπόγεια εκμετάλλευση.

Για να περιηγηθείτε ψηφιακά στο έργο των Σκουριών, πατήστε εδώ.

όσο αναφορά το μεταλλείο Ολυμπιάδας ο τρέχων σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει αύξηση της παραγωγής σε περίπου 65.000 και 70.000 ουγγιές χρυσού ετησίως έως το 2023. Βάσει των σημερινών αποθεμάτων, το Μεταλλείο Ολυμπιάδας έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 21 ετών.

Για να περιηγηθείτε ψηφιακά στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας, πατήστε εδώ.

Η Επενδυτική Συμφωνία με την υπογραφή της θα υποβληθεί προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο προσεχές διάστημα και θα τεθεί επίσημα σε ισχύ με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα επενδυτική συμφωνία εδώ.