Πιο αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση για τις χώρες του ευρώ ζήτησε από την Φρανκφούρτη και σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά της συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τόσο σχετικά με τον αυτοματισμό των κυρώσεων προς τα απείθαρχα κράτη μέλη, όσο και σχετικά με την επιτήρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των 27 ηγετών της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε πως η ΕΚΤ ζητά «αυστηρές προϋποθέσεις ενεργοποίησης» προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο μόνιμος μηχανισμός δεν θα οδηγήσει σε χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές.

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, απέφυγε μεθοδικά να απαντήσει, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί τις ενστάσεις της ΕΚΤ για το ζήτημα αυτό.

Ο Ζ. Κ. Τρισέ, αφού σημείωσε ότι κανείς δε γνωρίζει ακόμα το πλαίσιο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, τόνισε ότι η θέση της ΕΚΤ θα ληφθεί υπόψη τόσο από τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαι όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τον Πρόεδρο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου).

Οικονομικοί αναλυτές έχουν επανειλημμένως επισημάνει τις ενστάσεις που εξέφρασε ο Ζ. Κ. Τρισέ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών στο μόνιμο μηχανισμό, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ φοβάται πως τα ομόλογα ορισμένων χωρών της ευρωζώνης θα γίνουν λιγότερο ελκυστικά. «Η ΕΚΤ φοβάται την εκτίναξη του κόστους δανεισμού χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», εξηγούν οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες του κ. Τρισέ επιβεβαιώνονται, καθώς το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας έφτασε σήμερα το 7,8%.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Ιρλανδία, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανακοίνωση της Ιρλανδικής κυβέρνησης να εξοικονομήσει 15 δισ. ευρώ. Ο Τρισέ επανέλαβε ότι ο στόχος της Ιρλανδίας είναι να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, μέσα σε τέσσερα χρόνια, τονίζοντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να γίνει τον πρώτο χρόνο. Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την ανησυχητική άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας ότι οι αγορές περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις της Ιρλανδικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.

Ανάλογη ήταν και η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ, για τις περικοπές κρατικών δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2011, εντείνοντας το κλίμα λιτότητας που προωθεί τους τελευταίους μήνες η ΕΕ. Ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να εφαρμόσει με αυστηρό τρόπο τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.