Θετικά υποδέχεται ενδεχόμενη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, σχεδόν στο σύνολό του, ο διεθνής Τύπος.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Sueddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Επιτέλους λάμπει ένα φως» αναφέρει ότι αν η Ελλάδα δανειστεί και πάλι χρήματα από ιδιώτες επενδυτές θα μπορέσουν να ανασάνουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Γίνεται αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ακρόπολη και στους επαίνους για την Ελλάδα εκ μέρους Ευρωπαίων ηγετών κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, καθώς και στην επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόϊμπλε, ότι η έμφαση τώρα δίνεται στην ανάπτυξη.

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το χειρότερο μέρος της κρίσης. Γι αυτό εξετάζει την επιστροφή στις αγορές στους επόμενους τρεις μήνες, είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Reuters, επισημαίνει η Handelsblatt.

Αν υπάρχει ανάγκη, θα βοηθήσουμε. Αν δεν υπάρχει είμαστε επίσης εντάξει, δήλωσε ο Β, Σόιμπλε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα κερδίζουν αναγνώριση τόνισε. Τώρα είναι η στιγμή να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και να βελτιώσουμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της ελληνικής μεσαίας τάξης, προσθέτει η Handelsblatt.

Σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ακούγεται παράδοξο κι όμως είναι μεγάλη επιτυχία το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και μπορεί πάλι να δανειστεί – έστω και με μεγαλύτερο τόκο, γράφει η Welt. Οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα και ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πράγματι να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία. Και μακάρι η Ελλάδα να μπορέσει να εξυγιάνει την οικονομία της στοχεύοντας την ανάπτυξη – και όχι προς όφελος του παλιού συστήματος που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, καταλήγει ο Eder.

Η Ελλάδα θέλει να αποφύγει νέο πρόγραμμα βοήθειας, γράφει και η Zeit. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού ΥπΟικ, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ακόμα 11 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμα αξιοποιήσει και που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ εκδηλώνεται για τα ελληνικά ομόλογα. H Ελλάδα φαίνεται ότι θα μπορούσε να γιορτάσει την επιστροφή της στις αγορές, γράφει το Focus.

Στη αυστριακή Die Presse δημοσιεύεται είδηση με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται λίγο πριν από την επιστροφή στις αγορές», που αναφέρει ότι η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης και ότι μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, τα επιτόκια των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησαν χθες, Τετάρτη, στο 6,417%, στη χαμηλότερη δηλαδή τιμή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το Φεβρουάριο του 2012, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών ομολόγων είχαν αγγίξει προσωρινά ακόμα και το 37%, όταν στις χρηματαγορές η ανώτατη τιμή των επιτοκίων, στην οποία θεωρείται ότι μια χώρα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί, είναι το 7%.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο πρακτορείο Reuters, ότι η Ελλάδα εξετάζει το σενάριο επιστροφής της στις χρηματαγορές μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, αλλά και ότι η χώρα έχει ξεπεράσει το χειρότερο μέρος της κρίσης.

Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες του οικονομικού περιοδικού Format, το οποίο έχει τίτλο «Ελλάδα: Η γρηγορότερη επιστροφή όλων των εποχών». Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για την άνοδο 182 μονάδων που έχει σημειωθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2012, όταν ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Επιπρόσθετα, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 23%, κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 34 χωρών που εκδίδουν ομόλογα και που καταγράφονται στο «World Bond Index» του Bloomberg.

Όπως επισημαίνει ο Richard McGuire, διευθυντικό στέλεχος της Rabobank International, το ελληνικό Δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι υψηλό και υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις, ωστόσο οι επενδυτές επιβραβεύουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει εις πέρας η χώρα, και που τώρα αποδίδουν καρπούς. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt με τίτλο «Επιστροφή για τους Έλληνες και τους Σλοβένους».

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το θέμα με το οποίο ασχολούνται κατά βάση και τα αμερικανικά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ «φιλοξενούν» περιορισμένες αναφορές στην παραίτηση του γγ της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκου, σε αντίθεση με τα βρετανικά ΜΜΕ, όπου ξεχωρίζει ιδιαίτερα το θέμα της παραίτησης.