Ειδική ενημέρωση για νέες ευκαιρίες στον τομέα των εξαγωγών έλαβαν εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού κλάδου για τις αγορές της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Κορέας σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ο Γεν. Γραμματέας Παναγιώτης Μίχαλος. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν από στελέχη των Γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του ΥΠΕΞ για τις συγκεκριμένες διεθνείς αγορές σε ειδική ημερίδα στο ΕΒΕΑ.

«Η ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή αγορά δεν είναι υπόθεση ούτε αποκλειστικά των επιχειρήσεων ούτε της κυβέρνησης. Είναι «σταυροφορία» που απαιτεί τη συνεργασία κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα. Μετατρέπουμε τις απανταχού Πρεσβείες της Ελλάδας σε οχήματα εμπορικής και οικονομικής διπλωματίας – πραγματικά “selling points”. Προσθέτουμε φόρουμ και επιχειρηματικές αποστολές σε όλες τις διμερείς επισκέψεις. Στεκόμαστε δίπλα στον Έλληνα επιχειρηματία δημιουργώντας μία συγκροτημένη και ενιαία παρουσία της χώρας στις διεθνείς αγορές με στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις. Τα πράγματα αλλάζουν. Το είπαμε και το κάνουμε», δήλωσε ο Γεν. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος.

Tο 2012 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ και με αξία 17,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν πλέον στο 14,3% του ΑΕΠ, από μόλις 7,6% το 2009. Συνολικά πέρυσι το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των Γραφείων ΟΕΥ, ανταποκρίθηκε σε 15.900 ατομικά αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων ή κλαδικών συνδέσμων για παροχή στοιχείων ή άλλου είδους βοήθεια. Το δίκτυο των Γραφείων ΟΕΥ είναι μάλιστα ο μόνος τομέας της δημόσιας διοίκησης που λειτουργεί με βάση το πρότυπο ISO με ποσοστό ικανοποίησης από την παροχή υπηρεσιών να ξεπερνά το 95%.

«Η διάσταση της επιχειρηματικής πληροφόρησης και της συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα εξαγωγών, ειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε εξαιρετικά ουσιαστική τη συνεργασία μας με το υπουργείο Εξωτερικών και με τις υπηρεσίες που διαθέτουν άμεση γνώση, για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε αγοράς. Είναι μια συνεργασία που πραγματικά αποδίδει αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός και η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών εξωστρέφειας. Εντός του επομένου τριμήνου θα ολοκληρώσουμε την αναδιάρθρωση του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Ενεργοποιούμε ήδη την θεσμοθετημένη συνεργασία που έχουμε με τους κλαδικούς συνδέσμους από τους οποίους περιμένουμε συγκεκριμένους στόχους για συγκεκριμένες χώρες. Στηριζόμαστε στην συνεργασία, την στοχοθεσία και τις κοινές και συντονισμένες δράσεις», κατέληξε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εξωστρέφειας, η Γενική Γραμματεία καταργεί 8 Γραφεία ΟΕΥ σε χώρες χαμηλού ενδιαφέροντος και ιδρύει 8 νέα σε αναπτυσσόμενες χώρες με τις καλύτερες προοπτικές εξαγωγών και επενδύσεων όπου οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υποστήριξη. Συγκεκριμένα στο Ναϊρόμπι της Κένυας και το Λάγος της Νιγηρίας, στην Αστάνα του Καζακστάν, στο Γκουανγζού της Κίνας καλύπτοντας και το Χονγκ Κονγκ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας καλύπτοντας και τις βαλτικές χώρες, στην Ντόχα του Κατάρ και στο Κουβέϊτ για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στο Μεξικό.