Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επίσημα σήμερα την αναβολή για έναν χρόνο της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2020, που επρόκειτο να αρχίσει τον Οκτώβριο στο Ντουμπάι, λόγω της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Γραφείο Εξαγωγών (BIE).

«Έπειτα από διαβουλεύσεις του Διεθνούς Γραφείου Εξαγωγών, των χωρών που συμμετέχουν και άλλων πλευρών που λαμβάνουν μέρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτείνουν η Expo 2020 Dubaï να διεξαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2022», διευκρίνισε το ΒΙΕ, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, σε ανακοίνωση.

Η πόλη-κράτος του Ντουμπάι, η οποία δαπάνησε δισεκατομμύρια για να οργανώσει αυτή τη διεθνή έκθεση και υπολόγιζε σε αυτήν για να προσελκύσει περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες και να τονώσει την οικονομία της, επρόκειτο να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση από τις 20 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν την άδεια να διατηρήσουν και να χρησιμοποιούν την επωνυμία “Expo 2020 Dubai” ως επίσημο όνομα της εκδήλωσης.

Την ίδια στιγμή το Ντουμπάι ανακοίνωσε  ότι επιβάλλει πλήρη περιορισμό για δύο εβδομάδες με τα μέτρα να ισχύουν από απόψε προκειμένου να γίνουν απολυμάνσεις στο εμιράτο και να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM, επικαλούμενο την Ανώτατη Επιτροπή Κρίσης και Διαχείρισης Καταστροφών.

Το Ντουμπάι προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία και οι μετακινήσεις θα περιοριστούν σημαντικά και θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον των παραβατών, μετέδωσε το WAM, προσθέτοντας ότι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία καθώς και οι υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η πλούσια σε πετρέλαιο ομοσπονδία έχει αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού με αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων να έχουν διαγνωστεί με τον ιό από την 1η Απριλίου και έναν συνολικό αριθμό 1.505 κρουσμάτων.