Η στροφή του καταναλωτικού κοινού, λόγω της κρίσης, στο φθηνότερα είδη διατροφής, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη διεύρυνση των εξαγωγών των επιχειρήσεων του τομέα, ωθούν φέτος ανοδικά την εγχώρια παραγωγή ζυμαρικών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή ζυμαρικών στην Ελλάδα κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 σημείωσε αύξηση 4,4%, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη της ίδιας χρονικής περιόδου του προηγούμενου έτους.

Η αυξημένη εγχώρια κατανάλωση ζυμαρικών διευκολύνεται από τις προσφορές προϊόντων με ειδικές, πιο προσιτές τιμές, που πραγματοποιούν οι βιομηχανίες του τομέα, ώστε να συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση, μειώνοντας κατά περίπτωση τα περιθώρια κέρδους τους.

Η ελληνική βιομηχανία ζυμαρικών παρέμεινε το 2012 στον αστερισμό των συρρικνωμένων αριθμητικά κερδοφόρων υποκλάδων της ελληνικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα εταιρικά τους αποτελέσματα, οι πέντε μεγαλύτερες εγχώριες βιομηχανίες ζυμαρικών, ως σύνολο, κατέγραψαν το 2012 αύξηση των πωλήσεων και μείωση των κερδών.

Τα αθροιστικά έσοδα των πέντε επιχειρήσεων παραγωγής ζυμαρικών από τις πωλήσεις προϊόντων και εμπορευμάτων τους στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, με τα σήματά τους ή και με τα σήματα εμπορικών αλυσίδων λιανεμπορίου, ανήλθαν το 2012 σε 182,24 εκατ. ευρώ, έναντι 176,64 εκατ. ευρώ το 2011. Αυξήθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 3% σε ποσοστό και κατά 5,60 εκατ. ευρώ σε αξία.

Συγχρόνως, τα μεικτά κέρδη τους μειώθηκαν κατά 5%, σε 51,20 εκατ. ευρώ, έναντι 54,02 εκατ. ευρώ, καθώς το μεικτό περιθώριο συρρικνώθηκε κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες (28,1%, από 30,6% το 2011). Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) περιορίστηκαν σε 17,58 εκατ. ευρώ (9,6% των πωλήσεων), από 18,46 εκατ. ευρώ (10,4% των πωλήσεων) το 2011.

Μειώθηκαν, συνεπώς, περίπου κατά 5% σε ποσοστό και κατά 0,88 εκατ. ευρώ σε αξία, καθώς η συμπίεση του μεικτού περιθωρίου αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των δαπανών εμπορικής και διοικητικής λειτουργίας.

Τα αθροιστικά αποτελέσματα προ φόρων των πέντε επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν αποκλειστικό ή βασικό αντικείμενο την παραγωγή ζυμαρικών για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ήταν κέρδη ύψους 7,49 εκατ. ευρώ (4,1% των πωλήσεων), έναντι αντίστοιχων κερδών 10,38 εκατ. ευρώ (5,9% των πωλήσεων) το 2011, μειωμένα κατά 28%.

Μετά την καταβολή φόρων τα αθροιστικά καθαρά κέρδη τους ήταν ύψους 5,67 εκατ. ευρώ το 2012 (3,1% των πωλήσεων), έναντι 7,32 εκατ. ευρώ το 2011 (4,1% των πωλήσεων), μειωμένα κατά 23%.

Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών τους, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το ΓΕΜΗ, το www.inr.gr και τους διαδικτυακούς ιστότοπους των εν λόγω επιχειρήσεων, ορισμένες από τις οποίες, όπως προαναφέρθηκε, οφείλουν μέρος του κύκλου εργασιών τους στην παραγωγή ή εμπορία άλλων ειδών διατροφής.

Η μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των πέντε επιχειρήσεων σε καθαρά κέρδη ήταν 6,3% (8,4% το 2011). Η μέση απόδοση του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων των πέντε επιχειρήσεων σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν 12% (12,4% το 2011).