Το θέμα των μετοχοδανείων και άλλες επενδύσεις της Μονής Βατοπεδίου απασχόλησαν σήμερα την Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής.

Για τα θέματα αυτά κλήθηκε και κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Άθως Κοιρανίδης, ιδιοκτήτης και μέτοχος των εταιρειών Rassadel και Madeus οι οποίες διαχειριζόταν τις επενδύσεις της Μονής Βατοπεδίου.

Όπως είπε μετά την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με άλλα ακίνητα του Ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα μετά την πώληση ενός κτιρίου, η Μονή βρέθηκε να έχει στην κατοχή της χρηματικό ποσό ύψους 50 εκ. ευρώ.

Σημείωσε ότι όταν έγινε η πώληση του ακινήτου, η Marfin καθώς και άλλα τραπεζικά ιδρύματα προσέγγισαν την Μονή Βατοπεδίου προσφέροντας ελκυστικά επιτόκια για να κερδίσουν την κατάθεση των 50 εκ. ευρώ.

Τελικά όπως είπε, «τα χρήματα κατατέθηκαν στη Marfin, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εξασφάλιση για να δοθούν στη Μονή μετοχοδάνεια.

Μετά την κατάθεση παραχωρήθηκε δάνειο περίπου 110 εκ. ευρώ και χρηματιστηριακοί τίτλοι εκ των οποίων τα 85 εκ. ευρώ επενδύθηκαν μέσω μιας εταιρείας που ήταν ο ίδιος μέτοχος».

Σύμφωνα με τον κ. Κοιρανίδη, η Marfin ήταν ο κύριος χρηματοδότης της Μονής, τονίζοντας πως όταν υπογράφηκε η συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την κατάθεση των 50 εκ. ευρώ είχε συμφωνηθεί ότι οι επενδύσεις που θα αποφάσιζε η Rassadel θα γίνονταν μέσω της επενδυτικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοιρανίδη από τις επενδύσεις ύψους 130 εκ. ευρώ τα 80 εκ. ευρώ ήταν επενδύσεις στη MIG και πρόσθεσε ότι εκτός από τη MIG έγιναν επενδύσεις στον ΟΤΕ και σε ακίνητο στη Σερβία. Σημείωσε πως στο Άγιο Όρος δεν υπάρχουν άλλα μοναστήρια που επένδυσαν στη MIG.

Όπως είπε στους όρους της συμφωνίας για τα μετοχοδάνεια, προβλεπόταν ότι, όταν η απόδοση της μετοχής μειωθεί, τότε η τράπεζα θα πρέπει να ζητήσει να καλυφθεί το ποσό από το δανειολήπτη ή να πωλήσει τις μετοχές.

Ο κ. Κοιρανίδης, παραδέχθηκε ότι προβλεπόταν κάτι τέτοιο στους όρους, συμπληρώνοντας πως «η Λαϊκή τα ζήτησε αλλά από τον μη έχοντα τι να πάρεις;».

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Χρίστος Στυλιανίδης σημείωσε προς τα δάνεια προς τη Μονή δόθηκαν την περίοδο 2007-2008 από την Marfin Egnatia χωρίς την έγκριση του ΔΣ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε πως θα συνεχιστεί η εξέταση για τον τρόπο διακίνησης των χρημάτων από τη Μονή Βατοπεδίου προς τις δύο εταιρείες καθώς και από τις εταιρείες για την αγορά μετοχών και άλλων επενδύσεων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε πως στόχος της Επιτροπής είναι να εξετάσει τον τρόπο με το οποίο η Marfin Egnatia έδινε δάνεια μέσω της επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. «Με τόσα εκατομμύρια», είπε, «που ενέκρινε ο Βγενόπουλος στο Βατοπέδι έχει εξαγοράσει άφεση αμαρτιών».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως ξεκαθαρίστηκε πως η μεταφορά της έδρας της Marfin στην Κύπρο φόρτωσε με εκατομμύρια το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως προέκυψαν νέα στοιχεία κατά την εξέταση του θέματος τα οποία θα αξιολογήσει η επιτροπή.