Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή, που μοιάζουν συχνά λεπτομέρειες, είναι όμως αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Όταν, μάλιστα, πρόκειται για οικονομικά δεδομένα και -ακόμα περισσότερο- όταν έχουμε να κάνουμε με τον εφιάλτη της ανεργίας, τότε μόνο λεπτομέρειες δεν είναι.

Και, αυτά τα δεδομένα, ουδείς οφείλει να παραγνωρίζει, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Τα έργα των ελληνικών επιχειρήσεων για την κατασκευή εξοπλισμού φωτοβολταϊκών συστημάτων, που έχουν ενταχθεί στο fast track, αποτελούν μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις της σημασίας, την οποία πρέπει να δίνουμε στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά μιας επένδυσης και του τι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, όταν σπεύδουμε να ασκήσουμε την όποια κριτική.

Σύμφωνα με μελέτες κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών (συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) σχετικά με τα έργα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτά, που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά MW ισχύος κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους, είναι τα φωτοβολταϊκά.

Μάλιστα, σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου, οι θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κατασκευής φωτοβολταϊκών, είναι τουλάχιστον εξαπλάσιες ανά ΜW ισχύος, ενώ αν ο εξοπλισμός των φωτοβολταϊκών κατασκευάζεται στην Ελλάδα (όπως συμβαίνει με τα έργα των ελληνικών εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο fast track), τότε οι θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται (ή διατηρούνται) στα εργοστάσια, είναι σχεδόν άλλες τόσες.

Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, αφού δεν υπάρχει άλλο είδος ενεργειακού εξοπλισμού (πλην των φωτοβολταϊκών), που να κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Γενικά, οι θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται ανά MW από τα φωτοβολταϊκά έργα, είναι περισσότερες απ’ οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής είναι διαθέσιμη για εφαρμογή στην Ελλάδα (λιγνιτικοί σταθμοί, αιολική ενέργεια, μεγάλα υδροηλεκτρικά).

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να εξετάζει σοβαρά όλα αυτά τα δεδομένα, κατά τη χάραξη της πολιτικής της. Πολλώ δε σήμερα, όπου η ανεργία τρέχει με ποσοστό 27,6%, έχοντας καταστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο της οικονομίας, όσο – και ακόμα περισσότερο – της κοινωνίας μας.