Καταβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου οι πρώτες επιδοτήσεις για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου τα πρώτα χρήματα δόθηκαν σε τέσσερις πολίτες, με το ποσοστό επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου να ανέρχεται σε 40-50% αντίστοιχα.

Εντός του Ιανουαρίου προγραμματίζεται η πληρωμή δεκάδων άλλων αντίστοιχων επιδοτήσεων προς δικαιούχους πολίτες.

Οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να διενεργούν τη διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/).

«Το Υπουργείο Οικονομικών προβαίνει το τελευταίο διάστημα σε συντονισμένες ενέργειες, τόσο για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, όσο και την εφαρμογή του στην πράξη, ώστε έμπρακτα να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν οικονομική αδυναμία.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις αυτές ψηφίστηκαν με διατάξεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποτέ δεν πληρώθηκαν μέχρι σήμερα» αναφέρει στην ανακοίνωση το υπουργείο.

Και συνεχίζει:

«Το έργο του ηλεκτρονικού κυκλώματος πληρωμών υλοποιήθηκε σε συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των συναρμόδιων φορέων τους, ήτοι της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), τους οποίους και ευχαριστούμε για την αδιάκοπη εργασία τους, ακόμη και εντός της εορταστικής περιόδου».

Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών χορήγησε τετράμηνη παράταση, δηλ. έως 30 Απριλίου 2020 και έτσι παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.