Η βοήθεια προς την Ελλάδα και η συμμετοχή της Αυστρίας σε αυτή, υπήρξε σημείο έντονης αντιπαράθεσης κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, του καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, με τον αρχηγό του μικρότερου των δύο ακροδεξιών κομμάτων της αυστριακής αντιπολίτευσης, Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, Γιόζεφ Μπούχερ, ενόψει των αυστριακών βουλευτικών εκλογών της 29 ης Σεπτεμβρίου.

Ο Γιόζεφ Μπούχερ, του οποίου το κόμμα κινδυνεύει να μείνει εκτός της προσεχούς αυστριακής Βουλής, επανέλαβε τη γνωστή – ήδη από το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα – θέση του κόμματός του, πως “δεν πρέπει να σταλεί ούτε ένα λεπτό του ευρώ” στην Αθήνα και πως μόνη λύση αποτελεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον κ. Φάιμαν ότι δεν έχει πει την αλήθεια σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, είχε αναφερθεί σε συναλλαγή που θα απέφερε χρήματα, κάτι που ο καγκελάριος αντέκρουσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως η συμμετοχή της Βιέννης στη βοήθεια προς την Ελλάδα της έχει κοστίσει πολύ λιγότερο από τη διάσωση της τράπεζας Hypo Adria του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας .

Η εν λόγω τράπεζα είχε απειληθεί με πτώχευση εξαιτίας σκανδαλωδών χειρισμών, της τότε ομόσπονδης κυβέρνησης της Καρινθίας υπό τον προκάτοχο του Μπούχερ στην αρχηγία του κόμματος, το διαβόητο ακροδεξιό Γιεργκ Χάιντερ, του οποίου “προπύργιο” υπήρξε επί δεκαετίες η Καρινθία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο – ο οποίος δεν αναφέρθηκε στο πόσο θα είναι ακόμη το κόστος της βοήθειας προς την Ελλάδα για τον αυστριακό φορολογούμενο – εάν τηρηθούν από την Ελλάδα οι προϋποθέσεις, θα εξεταστεί τι είναι ακόμη απαραίτητο σε βοήθεια και πάντως ο ίδιος θεωρεί πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει τους άλλους στην τύχη τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ενόψει των αυστριακών βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση συνολικά 15 τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανάμεσα, κάθε φορά, σε δύο αρχηγούς από τα έξι κόμματα της σημερινής αυστριακής Βουλής και μία αναμέτρηση με το σύνολο των έξι πολιτικών αρχηγών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να προηγείται του εταίρου του στο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατά τρεις έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης και σε απόσταση επίσης τριών έως πέντε μονάδων από το τέταρτο, τους Πρασίνους.

Σύμφωνα με μια από αυτές τις δημοσκοπήσεις, εκείνη του περιοδικού «Προφίλ» στο τεύχος του αυτής της εβδομάδας, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 28% — έναντι 29,3% στις τελευταίες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2008 — το Λαϊκό Κόμμα 24% (26% το 2008), οι Ελεύθεροι 20% (17,5%), οι Πράσινοι 15% (10,4%), ενώ το νεόκοπο κόμμα Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ στο 7% και το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας στο 2% (έναντι του 10,7% στις εκλογές του 2008), το οποίο, μη συγκεντρώνοντας το απαραίτητο 5%, φέρεται να μένει εκτός της προσεχούς Βουλής.