Η επένδυση στα ελληνικά ομόλογα ήταν κερδοφόρα το τρίτο τρίμηνο του 2010, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι όσοι επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα το τελευταίο τρίμηνο είχαν μία συνολική απόδοση 3,9% που ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε καθώς σταμάτησαν οι πωλήσεις των ομολόγων, ενώ παράλληλα το επιτόκιο τους είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το επιτόκιο των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων .

Mεγάλες διεθνείς τράπεζες – όπως η HSBS, η Société Générale και η Goldman Sachs – συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Η HSBC και η Goldman Sachs συνιστούν την αγορά 30ετών ομολόγων, ενώ η Société Générale συνιστά την αγορά τριετών ομολόγων, θεωρώντας ότι το ράλι των τιμών στα διετή ομόλογα θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερες διάρκειες. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με ενεργητικό 450 δις δολάρια, αγόρασε επίσης πρόσφατα ομόλογα του Δημοσίου.

«Η πώληση των ελληνικών ομολόγων έχει σταματήσει και με τα επιτόκια στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονται, είναι ότι χρειάζεται για να προκύψει μία καλή απόδοση», λέει ο Padhraic Garvey, επικεφαλής της στρατηγικής για το χρέος των αναπτυγμένων αγορών στην τράπεζα ING στο Άμστερνταμ.

Ο υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στην τράπεζα BNP Paribas στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Σώκος σημειώνει: «Αν η Ελλάδα επιτύχει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2011, αυτό μπορεί να σημαίνει μία ομαλή επιστροφή της στις αγορές για χρηματοδότηση».