Οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας θα είναι το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και στη σύνοδο της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20).

Αξιωματούχοι που προετοιμάζονται για τις συζητήσεις της G 20 – που θα λάβει χώρα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ – δήλωσαν ότι θα συζητηθούν ιδιαίτερα οι πιθανές επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και οι κίνδυνοι αύξησης των κερδοσκοπικών αγορών. «Όλοι έχουν συμφέρον από μία ισχυρή ιαπωνική οικονομίας, αλλά οι συνέπειες των μέτρων αυτών και η βιωσιμότητά τους πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε αξιωματούχος της G 20.

Η ισοτιμία του γεν έφθασε σε χαμηλό πολλών ετών έναντι του ευρώ και του δολαρίου μετά την υπόσχεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομία της χώρας την επόμενη διετία με ποσά που αντιστοιχούν σε 1,4 τρισ. δολάρια.

«Η γενική άποψη είναι ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε η Ιαπωνία, οι οποίες επικεντρώνονται στα εγχώρια προβλήματά της, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «θα γίνει συζήτηση για τις συνέπειες που θα υπάρξουν έξω από την Ιαπωνία, περιλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20 θα επιβεβαιώσουν πιθανότατα τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Φεβρουάριο να αποφύγουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στη σύνοδο της G20 θα υπάρξουν επίσης αντιπαραθέσεις για τους στόχους σχετικά με τη μείωση των κρατικών χρεών, με τις ΗΠΑ να τάσσονται κατά του προσδιορισμού στόχων, ενώ άλλες χώρες υποστηρίζουν την πρόταση για μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα σε κάτω από το 90% του ΑΕΠ.

Ορισμένα μέλη της G20 – στην οποία μετέχουν οι μεγάλες αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες – ανησυχούν ότι η θέσπιση αυστηρών στόχων μπορεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη ακόμη οικονομική ανάκαμψη, και άλλες χώρες φοβούνται ότι οι χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για μελλοντικές κρίσεις.

«Ο στόχος είναι και παραμένει το βιώσιμο επίπεδο χρέους. Ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί με δημοσιονομική προσαρμογή, άλλοι λένε με ανάπτυξη. Εμείς λέμε με φιλική προς την ανάπτυξη προσαρμογή», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.