Η υγιής κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κατά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, του επέτρεψε να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στους κραδασμούς της τελευταίας τριετία, αναφέρει ο Παύλος Μυλωνάς, γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Δραστηριοτήτων Εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας, σε άρθρο του στην έκδοση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα «Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και 2012».

Η έντονη αβεβαιότητα και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με την προσδοκία για περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων μεσοπρόθεσμα, περιόρισαν σημαντικά τη ζήτηση για δάνεια, ακόμη και από ποιοτικούς πελάτες, αποτελώντας βασικό ερμηνευτικό παράγοντα της μείωσης των χορηγήσεων, αναφέρει ο κ. Μυλωνάς.

Η συνολική πορεία των χορηγήσεων, ειδικά όσον αφορά τα νοικοκυριά, αντανακλά τόσο τις πιο περιοριστικές πιστωτικές συνθήκες όσο και τη σημαντική συρρίκνωση της ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 19% σε σταθερές τιμές μεταξύ αρχών 2009 και 1ου τριμήνου 2012, η βιομηχανική παραγωγή κατά 21% την ίδια περίοδο και η αξία των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων περισσότερο από 70%, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μυλωνάς.

Η σχετική ανθεκτικότητα του υφιστάμενου υπολοίπου συνολικών χορηγήσεων προς την οικονομία αντανακλά και ένα σημαντικό ποσοστό ρυθμίσεων (περίπου 800.000 δάνεια λιανικής έχουν ρυθμιστεί), ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση υπερβαίνουν το 16% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι ξεπερνούν πλέον το 11% του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ οι τράπεζες χρειάστηκε να σχηματίσουν 18 δισ. ευρώ νέων προβλέψεων έναντι επισφαλών απαιτήσεων την τελευταία τριετία (με τις συνολικές προβλέψεις να υπερβαίνουν το 10% των δανείων) για να εξασφαλιστούν έναντι της εκτιμώμενης αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση κατά σχεδόν 30 δισ. ευρώ (από τις αρχές του 2009 έως και το 1ο τρίμηνο του 2012).