Τη δυνατότητα να αρχίσει να εξοφλεί μέρος του χρέους της, ξεκινώντας από αυτό προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δίνει στην Ελλάδα η αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ σε συνέχεια του σημερινού Eurogroup, σε συνδυασμό με τα ήδη σημαντικά αποθέματα ρευστότητας που έχουν επιτευχθεί, όπως επεσήμανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Κατά τον ίδιο, μέτρα κοινωνικής στήριξης θα υπάρξουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από την απόφαση του Eurogroup, ενώ σύντομα αναμένονται εξαγγελίες για τη ρύθμιση των δανείων του μέρους εκείνου της κοινωνίας, που έχει ακόμη χρέη, τα οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλυτικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το πρόγευμα εργασίας, που παραθέτει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με επίσημο προσκεκλημένο τον ίδιο, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι «αυτό που θα προκύψει σήμερα από το Eurogroup είναι η επιβεβαίωση της ανοδικής πορείας της χώρας και με το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί -το οποίο δεν είναι δάνειο, δεν είναι δόση, είναι κέρδη που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα σε χαμηλή τιμή – τα ήδη σημαντικά αποθέματα ρευστότητας που έχουμε, μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να εξοφλούμε μέρος από το χρέος μας».

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε από το χρέος προς το ΔΝΤ, διότι είναι πολύ υψηλό το επιτόκιο. Άρα εξοφλώντας ένα χρέος που έχει επιτόκιο 5%, με χρήματα που τα δανειζόμαστε πολύ χαμηλότερα τώρα ή τα έχουμε από πριν, πρώτον θα έχουμε ένα όφελος οικονομικό, δεύτερον, θα μειώσουμε το χρέος μας και ιδίως για ομόλογα που λήγουν τα επόμενα χρόνια και τρίτο και πιο σημαντικό θωρακίζουμε τη χώρα έναντι μελλοντικών αναταράξεων, αν υπάρξουν. Δηλαδή και κάτι να συμβεί, δεν θα έχουμε να εξοφλούμε πολλά δάνεια τα επόμενα χρόνια, και έχουμε και αποθέματα, άρα μπορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια να προχωρούμε στον δικό μας δρόμο. Από το Eurogroup περιμένουμε θετικά νέα, κυρίως με την έννοια αυτή» τόνισε ο κ. Δραγασάκης πριν γίνει γνωστή η θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ..

Eρωτηθείς αν η απόδεσμευση της δόσης σε συνέχεια του σημερινού Eurogroup ενδέχεται να σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση νέων μέτρων κοινωνικής στήριξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: «Ναι, αλλά όχι μόνο λόγω της απόφασης του Eurogrοup. Έχουμε μπει σε μια νέα φάση, όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού πέρυσι στη ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί και (έγιναν) πολλά άλλα που δεν είχαν εξαγγελθεί. Δεν πρόκειται πια τόσο για έκτακτα μέτρα, όσο πρόκειται για μόνιμες πολιτικές. Δηλαδή, το επίδομα αλληλεγγύης, το επίδομα ενοικίου και μια σειρά άλλα μέτρα δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, αλλά νέες μορφές στήριξης της κοινωνίας. Τέτοια μέτρα λοιπόν θα υπάρξουν, ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogrοup, διότι είναι αναγκαίο και μας το επιτρέπει και η ανάκαμψη της οικονομίας. Προτεραιότητά μας τώρα είναι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που έχει ακόμη χρέη και δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, διότι άλλαξαν οι συνθήκες κτλ. Τα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης συζητούν μορφές ρύθμισης αυτών των δανείων και πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε εξαγγελίες».

«Αβάσιμη η ανησυχία για τα εμπορικά σήματα των προϊόντων της Μακεδονίας»

Στο θέμα των προϊόντων από τη Μακεδονία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτηρίζοντας αβάσιμη την όλη ανησυχία γύρω από τα εμπορικά σήματα που εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία» ή «μακεδονικό», ενώ πρόσθεσε ότι η σχετική συζήτηση εμπεριέχει στοιχεία παραπληροφόρησης και «κάνει ζημιά, καθώς δημιουργεί έλλειψη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς». Πρόσθεσε ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει, καθώς μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει προϊόντα ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος που στις 2 Απριλίου, με την ευκαιρία της παρουσίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια, «έγινε σε μία ημέρα ό,τι δεν γινόταν επί 20-30 χρόνια».

Αναλυτικότερα ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε πως σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα, η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα. «Εφόσον λοιπόν έχουμε τώρα τη Συμφωνία, που προβλέπει ότι θα υπάρχει μια επιτροπή, ώστε και όποιο πρόβλημα υπάρχει να μπορεί να συζητηθεί, και εφόσον οι γείτονές μας προσχωρήσουν στην ΕΕ και άρα υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμείς έχουμε μόνο δυνατότητες και κανένα πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών έγιναν περίπου 600 συναντήσεις «και όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας, από το οποίο έχουμε να επωφεληθούμε εμείς, αυτοί και όλη η περιοχή ευρύτερα».

Μάλιστα, εκ μέρους του υπουργού διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στο πρόγευμα του ΣΕΒΕ ένα κείμενο με διευκρινίσεις για θέματα που αφορούν τα εμπορικά σήματα, στο οποίο επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι οι πέντε δεσμεύσεις που ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, «είτε στηρίζονται σε ανακριβή δεδομένα είτε υλοποιούνται ήδη από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης».

Στο κείμενο, με σχόλια των γενικών γραμματειών των αρμόδιων υπουργείων, επισημαίνεται -ως προς τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα- ότι αυτό υλοποιείται ήδη από το 2018, με επιδοτήσεις αξίας 2000 και 8000 ευρώ. «Ωστόσο, όπως προκύπτει από έρευνα στη διεθνή διαδικτυακή βάση δεδομένων TM-VIEW της ΕΕ, επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ δεν έχουν κατοχυρώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμπορικά σήματα με τους όρους macedonian, Macedonia κτλ, όταν οι αντίστοιχες καταχωρίσεις από ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 19 (στοιχεία ως 25/1)».

Σχετικά με τη δέσμευση που αφορά την κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως ΠΟΠ και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ, στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι αυτό δεν το κάνει το κράτος, αλλά οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί. «Όλοι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι αυτό δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες καμίας κρατικής αρχής, αλλά πρόκειται πάντα για πρωτοβουλία των επιχειρηματιών στις περιπτώσεις που το επιθυμούν» τονίζεται, ενώ προστίθεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα αγροτικό προϊόν -πλην οίνου- ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα)- το οποίο να φέρει στην ονομασία του τον όρο «Μακεδονία» ή «Μακεδονικό», ούτε υπήρξε ποτέ στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικό αίτημα που να μην προχώρησε.

«Στόχος η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε και για τους στόχους της χώρας αναφορικά με τις εξαγωγές, χαρακτηρίζοντας δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο τον στόχο για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025, όπως προβλέπει η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι το 50% του ΑΕΠ είναι μεν ο ποσοτικός στόχος, αλλά επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι εξαγωγές να βελτιωθούν και ποιοτικά, δηλαδή «να περικλείουν περισσότερη προστιθέμενη αξία παραγόμενη στην Ελλάδα».

«Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους έχουμε μπροστά μας έξι χρόνια. Δεν είναι ανέφικτος στόχος, είναι δύσκολος βέβαια, αλλά αν δεν έχουμε εξωτερικές αναταράξεις, να κόψουν τη δική μας πορεία, θεωρώ ότι είναι διεκδικήσιμος, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε κατά νου» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Ήδη δημιουργήσαμε το 2016 μια διυπουργική επιτροπή εξωστρέφειας. Τώρα θέλουμε να την αναβαθμίσουμε σε κυβερνητικό συμβούλιο, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα υπουργεία θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, αναβαθμίζουμε τον Enterprise Greece, που γίνεται βραχίονας για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, έχουμε αποτελέσματα ήδη, τα οποία είναι ενθαρρυντικά και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι ο στόχος (για το 50%) είναι εφικτός, αν και δύσκολος, αλλά αξίζει να παλεύει κανείς για στόχους που να είναι λίγο πιο μπροστά από αυτό που θεωρούμε δεδομένο».

Την εκτίμηση ότι ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025, έναντι «πολύ κάτω από 20% το 2018», διατύπωσε από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα, σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες. «Ανταγωνιζόμαστε δυνατές οικονομίες, οικονομίες με πολύ χαμηλότερη φορολογία κι εργατικό και ασφαλιστικό κόστος και φυσικά, εφόσον μπορούμε να ξεπεράσουμε εγγενείς αδυναμίες που υπάρχουν, ναι, μπορούμε να τον κατακτήσουμε και ο στόχος αυτός να υλοποιηθεί ακόμη πιο γρήγορα» κατέληξε.