Στην κλιμάκωση, ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου, της ποινής φόρου, που επιβάλλεται όταν δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός αποδείξεων, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συνταχθεί σχετική διάταξη, που θα κατατεθεί ως τροπολογία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, και η οποία προβλέπει πως η ποινή φόρου για τις αποδείξεις θα κλιμακώνεται από το 10% και θα ανέρχεται έως και στο 22% και θα αφορά μόνον σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους (πραγματικού ή τεκμαρτού), για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα έχουν πέναλτι φόρου, το οποίο θα ανέρχεται – σύμφωνα με πληροφορίες – στο 10% για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ και θα διαμορφώνεται στο 22%, για όσους έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Το πέναλτι θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων, που θα έχουν μαζέψει, και της αξίας των αποδείξεων, που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 6.250 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση, που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις, π.χ. 5.500 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 75 ευρώ (6.250 – 5.500 = 750 Χ 10% = 75).