Για κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας και ενδεχόμενη επάνοδο αυστηρότερων capital controls στην Ελλάδα κάνει λόγο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings σε έκθεσή του.

Ο οίκος Fitch ξεχωρίζει ως τις τέσσερις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συσσωρεύονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, την αναιμική ανάπτυξη και τη δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία εντάσσει και τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν αναδρομικά συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους για τις περικοπές που υπέστησαν στα χρόνια της κρίσης.

Οι αποφάσεις αυτές, αναφέρει ο Fitch, εκτιμάται ότι θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν, ενώ υπογραμμίζει πως στο ενδεχόμενο που η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, είναι ορατός ο κίνδυνος μίας νέας χρηματοπιστωτικής αστάθειας, που μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή αυστηρότερων capital controls.

Πάντως, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εντοπίζει και θετικά στοιχεία στην ελληνική οικονομία, αναγνωρίζοντας πως η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα, όπως η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 1,9%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒ», ενώ επισημαίνει πως η διακυβέρνηση είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις χώρες της ίδιας αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανάπτυξη στη χώρα θα τρέξει με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020, ενώ τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο 2019-2023 θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των δυναμικών προβολών χρέους, το δημόσιο χρέος σύμφωνα με τον Fitch θα μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2040.

Σημειώνεται ότι μόλις στις 9 Φεβρουαρίου ο οίκος Fitch διατήρησε σταθερή την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική.