Τα δύο πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα δε φαίνεται να έχουν βοηθήσει τη χώρα, γράφει σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα, Liberation, ο συντάκτης στις Βρυξέλλες Ζαν Καρτεμέρ, ο οποίος εκτιμά ο λόγος που κανένα πακέτο βοήθειας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά αντίθετα επιδείνωσε την οικονομική κρίση, είναι πως η Ελλάδα δε διαθέτει κράτος.

«Στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία υπάρχει μια κρατική διοίκηση που λειτουργεί και αυτό εξηγεί ότι τα προγράμματα είχαν αποτέλεσμα. Όχι όμως και στην Ελλάδα, όπου δε χρειάζεται μόνο να χτίσουμε την οικονομία αλλά και το κράτος» σχολιάζει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μάλιστα, προσθέτει ότι η Ελλάδα συγκρίνεται με τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία όπου η οικονομία είναι ελεγχόμενη και τα κέρδη διανέμονται μεταξύ μιας μικρής ομάδας ανθρώπων και θα πρέπει λοιπόν να περάσει σε μια οικονομία της αγοράς.

Η ελληνική κυβέρνηση είπε ψέματα στους εταίρους της τα τελευταία τρία χρόνια, εφαρμόζοντας μόνο μερικώς τις μεταρρυθμίσεις. Μείωσε δηλαδή τους μισθούς, κάτι που εύκολα επιβεβαιώνεται, δεν άγγιξε όμως τους δομικούς τομείς της οικονομίας που θα απειλούσαν τα συμφέροντα της πελατείας της, γράφει το άρθρο.

Σήμερα που η νέα αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται αναπόφευκτη, το ερώτημα είναι πώς θα γίνει. Πάντως, η σχετική απόφαση, που σημαίνει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα, θα ληφθεί πιθανώς μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 στη Γερμανία, καταλήγει το άρθρο.